« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
A TKO JE KRIV?

Kosor: Svatko treba dati doprinos promjenama i rezovima

Iako je guverner Rohatinski bio oštar, premijerka je izrazila uvjerenje da smo u "fazi stvaranja perspektive za izlaz iz krize"

(Željko Šop/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

HNB

,

Vlada RH

,

Željko Rohatinski

,

kriza

,

rezovi

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor danas je u Opatiji, otvarajući 13. znanstveno-stručnu konferenciju "Hrvatsko novčano tržište", izrazila uvjerenje da smo u "fazi stvaranja perspektive za izlaz iz krize".

Govoreći nakon guvernera HNB-a Željka Rohatinskog koji je uz ostalo kazao da se u zemlji više trebalo djelovati u smjeru promjena u savladavanju krize, Kosor je kazala da bi svatko u svim područjima trebao dati svoj doprinos tim promjenama.

No, svi se zalažu za promjene i rezove, ali nitko ne pristaje da one krenu od njega. Kad to prihvatimo moći ćemo krenuti dalje, rekla je premijerka. Podsjetila je da je Vlada rebalansima proračuna prošle godine smanjila proračunske izdatke za 7 milijardi kuna, a započelo se s uvođenjem dodatnog reda u javna poduzeća pri čemu je ušteđeno oko jedne milijarde kuna.

Vlada će, istaknula je, nadalje poduzimati sve mjere za održanje poduzetničke klime i očuvanje dostupnost kredita u suradnji s HNB-om i poslovnim bankama.

Vlada je pokrenula mjere za gospodarski oporavak među kojima su tzv. modeli A i B, rekla je Kosor i najavila da će na sjednici Vlade u četvrtak biti predstavljen i model C namijenjen gospodarskim subjektima koji su u osobito velikim teškoćama koje ne proizlaze iz gospodarske krize.

Uspješnost tih mjera ne ovisi samo o Vladi nego i na bankama i poduzetnicima. Sasvim je realno očekivati da banke prepoznaju potrebu kreditiranja gospodarskih projekata po prihvatljivoj cijeni sukladnoj antirecesijskoj politici, naglasila je.

Štednja u bankama i financijski potencijal bankovnog sustava su očuvani te bi kreditna aktivnost banaka prema gospodarstvu trebala nadoknaditi svako smanjenje deficita države pa bi privatne investicije trebale postati dominantne. U protivnom se recesija može produljiti a gospodarski rast kolebati oko nule, ustvrdila je Kosor.

Vlada nastavlja aktivnu kontrolu potraživanja i obveza državnih tvrtki da spriječi jačanje nelikvidnosti u gospodarstvu te će pružati pojačanu podršku poduzetnicima u izlasku na nova tržišta, izjavila je Kosor.

Ocijenila je da je hrvatski financijski sustav stabilan i uređen te istaknula potrebu jače i intenzivnije suradnje na regionalnom financijskom tržištu.

Pozvala je vlasnike Zagrebačke burze na aktiviju suradnju s izdavateljima iz regije zbog daljnjeg uvrštenja dionica na burzu te potaknula HNB i HANFA-u na produbljenje suradnje s regulatornim tijelima iz regije.

U cilju prikupljanja vlasničkog kapitala i oživljavanja tržišta kapitala, pozvala je vlasnike i dioničare tvrtki na daljnje inicijalne javne ponude i uvrštenje na Zagrebačku burzu.

Dvodnevnu znanstveno-stručnu konferenciju "Hrvatsko novčano tržište" organizira Tržište novca Zagreb, a danas i sutra raspravljat će se o aktualnim trendovima suvremenog financijskog tržišta, pitanjima vezanim uz kreditiranje, regionalno tržište kapitala, odnosa regionalnog i globalnog okvira. (hina/metro-portal)

12.04.2010. 16:46:12
Novi komentar
nužno
nužno