« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 14 godina
PRIJE 200 GODINA

Kako su nastale konzerve?

Kao i brojni drugi izumi, limenke u kojima se čuva hrana nastale su zbog vojnih potreba

(Shutterstock)
Više o

hrana

,

zanimljivosti

,

Škoda Fabia

,

Feyenoord

Hedonosti nisu veliki ljubitelji hrane koja dolazi iz limenke, a konzerve otvaraju samo kada baš moraju. No, predrasude prema hrani iz konzerve zapravo su neutemeljene jer ona predstavlja još uvijek najpraktičniji način transportiranja i čuvanja namirnica.

Prve konzerve pojavile su se prije otprilike 200 godina, a temelje se na ideji koja dolazi iz Francuske - Napoleon Bonaparte obećao je 12000 franaka osobi koja osmisli posudu u kojoj je moguće hranu prenositi i držati svježom.

Naopleon je, naime, pokušavao pronaći najbolji način opskrbe vojnika hranom, a prvo rješenje donio mu je kuhar François Nicolas Appert koji je 1804. namirnice počeo pakirati i konzervirati u staklenkama. Iako je Napoleon bio zadovoljan svježinom, staklenke su imale dva velika nedostatka - bile teške i lako lomljive.

Na temelju francuske ideje je Englez Peter Durand osmislio prve limenke koje je 1810. predstavio engleskom kralju. Tri godine kasnije osnovana je prva tvornica konzervi, a engleski vojnici bili su oduševljeni izumom jer su konačno na ratnom polju mogli jesti omiljenu hranu iz domovine.

07.06.2010. 14:00:00
Novi komentar
nužno
nužno