« Glazba
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
NAJAVE

Koncert Zagrebačke filharmonije u petak u Lisinskom

Publika će u petak imati priliku prvi put čuti koncertnu izvedbu 1. i 2. suite iz baleta "Petar Pan", skladatelja i predstavnik hrvatske glazbe 20. stoljeća Brune Bjelinskog

Sjajan koncert
Sjajan koncert (Arhiva)
Više o

KD Vatroslav Lisinski

,

Zagrebačka filharmonija

,

Petrit Ceku

Zagrebačka filharmonija održat će u petak u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u sklopu Plavoga ciklusa, koncert pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog, a na programu su "Concierto de Aranjuez" za gitaru i orkestar Joaquína Rodriga te 1. i 2. suita iz baleta "Petar Pan" Brune Bjelinskog.

Uz pratnju Zagrebačke filharmonije, nastupit će višestruko nagrađivani mladi gitarist Petrit Çeku, kojeg publika prepoznaje po izvanrednom senzibilitetu i ekspresivnosti, a struka smatra jednim od najtalentiranijih gitarista današnjice, najavljeno je iz Zagrebačke filharmonije.

Publika će u petak imati priliku prvi put čuti koncertnu izvedbu 1. i 2. suite iz baleta "Petar Pan", skladatelja i predstavnik hrvatske glazbe 20. stoljeća  Brune Bjelinskog.

Ta je, napominje, baletna čarolija nastala prije pedeset godina, a Bjelinski je po romanu o izmišljenom liku Petru Panu sam napisao i libreto.

Na raspordu je i Rodrigov "Concierto de Aranjuez" za gitaru i orkestar, koji odražava bogato nasljeđe španjolske glazbene povijesti, a jedna je od najpopularnijih i najizvođenijih djela za gitaru ikad skladanih.

Prvi stavak uključuje fandango, ples španjolske aristokracije, a drugi stavak ima osobnu dimenziju i odražava sretna sjećanja medenog mjeseca supružnika Rodrigo, kao i njihovu duboku tugu nakon pretrpljene tragedije gubitka prvog djeteta

10.12.2020. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno