« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 dana i 7 sati
ZNATE LI?

Koliko vam treba kalorija dnevno?

Kalorije su mjerna jedinica za energiju koju tijelo koristi za obavljanje osnovnih funkcija poput disanja, probave, kao i za tjelesnu aktivnost, da se malo podsjetimo iz osnovne škole...

Zanimljivo...
Zanimljivo... (Arhiva)
Više o

kalorije

,

dnevni unos kalorija

Dnevni unos kalorija ključan je za održavanje zdravlja i tjelesne mase, ali varira ovisno o brojnim faktorima kao što su dob, spol, razina tjelesne aktivnosti i opće zdravlje. Kalorije su mjerna jedinica za energiju koju tijelo koristi za obavljanje osnovnih funkcija poput disanja, probave, kao i za tjelesnu aktivnost.

Osnovne potrebe organizma

Bazalni metabolizam (BMR) je broj kalorija koje tijelo troši u mirovanju, samo da bi održalo osnovne funkcije poput rada srca, disanja i regulacije tjelesne temperature. Ovaj broj kalorija čini osnovu za izračun dnevnog unosa kalorija, jer pokazuje koliko energije vam je potrebno da tijelo funkcionira čak i ako ne obavljate nikakve aktivnosti.

Prosječno, ženama je potrebno između 1.800 i 2.200 kalorija dnevno, dok muškarci trebaju oko 2.200 do 2.800 kalorija. Ove vrijednosti su za prosječnu osobu koja obavlja umjereni stupanj tjelesne aktivnosti. Međutim, osobe koje su fizički aktivnije, primjerice sportaši, mogu trebati znatno više kalorija.

Utjecaj faktora poput dobi i spola

Dob značajno utječe na kalorijske potrebe. Djeca i tinejdžeri, koji su još u razvoju, imaju veće potrebe za energijom kako bi podržali rast i tjelesnu aktivnost. S druge strane, starije osobe, zbog smanjenja mišićne mase i općenito sporijeg metabolizma, često trebaju manje kalorija.

Spol je također bitan faktor. Muškarci obično imaju više mišićne mase nego žene, što znači da im je potrebno više kalorija za održavanje iste tjelesne težine. Međutim, individualne razlike su uvijek važne.

Kako odrediti točan broj kalorija?

Da biste izračunali koliko vam kalorija treba dnevno, možete koristiti različite formule poput Harris-Benedictove jednadžbe ili online kalkulatore kalorija koji uzimaju u obzir vašu težinu, visinu, dob i razinu aktivnosti.

Ako pokušavate smršaviti, često se preporučuje unositi manje kalorija nego što trošite, dok je za dobivanje mišićne mase potrebno unositi više kalorija nego što sagorijevate. Ravnoteža je ključna, jer premali unos može dovesti do nedostatka hranjivih tvari, dok prevelik unos može rezultirati debljanjem.

Zaključno, svakodnevni unos kalorija ovisi o mnogim faktorima, i važno je prilagoditi ga individualnim potrebama kako bi tijelo pravilno funkcioniralo i ostalo zdravo.

05.09.2024. 10:29:02
Novi komentar
nužno
nužno