« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina
SAVJETI

Koliko traju otvorene namirnice?

Koliko vam se puta dogodilo da u hladnjaku pronađete nešto što je otvoreno, a ne možete se sjetiti kad ste to napravili, pa namirnicu jednostavno - bacite? E, nakon ovoga, neke ćete ipak pojesti!

Što se još može jesti, a što ne?
Što se još može jesti, a što ne? (Arhiva)
Više o

vino

,

sir

,

namirnice

,

rok trajanja

,

majoneza

,

otvoreno pakiranje

Rok trajanja namirnica zeznuta je stvar - piše na svakoj, no to se odnosi na situaciju kad je neotvorena i ispravno spremljena. A što kad ih otvorimo?

Majoneza je jedna od onih namirnica za koju vjerujemo da je moramo pojesti i prije nego što je otvorimo.

"Majoneza ima u svojem sastavu i neke komzervanse koji ju čuvaju od kvarenja. Majoneza koja je u vrećici može se koristiti tjedan dana, a majoneza koja je zatvorena čepom, ona u tubi, ona se može koristiti tri tjedna", kaže Vlasta Brlek iz Croatia Kontrole.

Nije majoneza jedina nesretnica koja nakon otvaranja vrlo brzo završi u smeću. Društvo joj često prave jogurt, kiselo vrhnje, sir i ostali mliječni proizvodi.

Životni vijek siru produljiti se može folijama. A rastati se od njega moramo tek kada se pošteno usmrdi.

"Kod sireva se još dogodi da oni i poplijesnive. Ako ih duže čuvamo tako u hladnjaku, oni budu plijesnivi, taj dio odrezati. Može se konzumirati za lazanje, pizzu i tome slično", kaže Brlek.

Ukoliko se dogodi čudo da otvoreno vino odmah ne iskapimo - evo kako sigurno može pričekati sljedeću feštu.

"Ako nam ostane u boci od litre, pola litre, onda ga pretočimo u manju bočicu i može se čuvati i dalje. Ako promijeni miris i okus, onda to bude ocat", kaže Brlek.

Najveću fobiju u kućanstvu ipak izaziva hrana iz vlastite proizvodnje. Primjerice kiseli krastavci. Mutnu vodu izaziva nečisti pribor, a vrlo često i prljavi prsti koji često zarone u teglicu.

"Oni su dobri toliko dugo dok im je konzistencija dobra. Dok su čvrste konzistencije, ako su oni mekani znači došlo je do truljenja", objasnila je Brlek.  

I za kraj pekmez, s onim prijetećim slojem na vrhu, zbog kojeg su već generacije teglica završile u kontejneru.

"Mogu se pojaviti plijesni. Ali i ako to ne stoji mjesec dana, samo se taj gornji sloj skine, recimo par centimetara ispod sloja, i pekmez je i dalje dobar", kaže Brlek.  

Uz pomoć konzervansa i ovih malih trikova, kante za smeće bit će vam praznije, a hladnjaci puniji. Baš kao i vaši novčanici.

20.05.2016. 11:23:00
Novi komentar
nužno
nužno