Koliko smiju stajati kuhana jaja?
Tvrdo kuhana jaja izuzetno su hranjiva, što ih čini dobrim izborom za zdravi međuobrok ili kao dio uravnoteženog obroka. Međutim, mnogima nakon blagdana ostane više jaja...

Dakle, skuhali ste hrpu jaja za Uskrs, obojali ste ih i lijepo stoje na stolu... no, koliko dugo traju da bi ih mogli iskoristiti za jelo?
Pa, idemo vidjeti... za pročetak, vjerojatno niste znali, kuhana jaja traju kraće od svježih... naime, kuhanjem se uklanja prirodni zaštitni sloj s ljuske, što ih čini osjetljivijima na zrak i bakterije. Zato je vrlo važno da ih ohladite odmah nakon kuhanja kako biste spriječili kvarenje ili kontaminaciju.
Najbolje ih je čuvati u kartonskoj ambalaži ili zatvorenoj posudi s poklopcem, te na unutarnjoj polici hladnjaka - a ne na vratima, gdje česte promjene temperature mogu utjecati na njihovu svježinu.
Možda ćete na početku osjetiti neobičan miris u hladnjaku u kojem se drže tvrdo kuhana jaja, no to nije znak da su pokvarena. Riječ je o prisutnosti sumporovodika koji se stvara tijekom kuhanja - miris je bezopasan i obično nestane nakon nekoliko sati.
Može li ih se zamrznuti?
Zamrzavanje kuhanih jaja nije preporučljivo jer i bjelanjci i žumanjci postanu gumenasti i vodenasti, što nije ugodno za jesti.
Ako se pravilno skladište, tvrdo kuhana jaja s ljuskom i bez ljuske mogu se čuvati u hladnjaku do sedam dana, prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a. Ako niste sigurni koliko dugo su jaja tamo, obratite pozornost na ljusku - ako postane ljepljiva ili kredasta, jaje treba baciti.
Također, izbjegavajte jesti napuknuta ili razbijena jaja, jer to može dovesti do trovanja hranom sa simptomima poput mučnine, povraćanja i proljeva. Ako sumnjate da je jaje pokvareno, razbijte ga i pomirišite - neugodan miris jasan je znak da nije za upotrebu.
Što ako je žumanjak zelenkast?
Mnogi se zabrinu kad žumanjak tvrdo kuhanog jajeta poprimi sivkasto-zelenu nijansu, ali to ne znači da je jaje pokvareno. Boja ovisi o temperaturi i trajanju kuhanja - što se duže kuha, žumanjak više blijedi i može promijeniti boju.
Ova reakcija se događa kada se željezo iz žumanjka spoji s vodikovim sulfidom iz bjelanjka. Iako se boja i tekstura mogu činiti neobičnima, ova vrsta jaja sigurna je za jelo, navodi Healthline.
Novi komentar