« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
ZNATE LI?

Koliko možete/smijete popiti kave dnevno?

Maksimalna količina kave koju možete dnevno popiti, a da to ne bude opasno za vaše zdravlje

Kava je sjajna...
Kava je sjajna... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

kava

,

dnevna potrošnja

Bilo da se radi o konzumaciji kave ili energetskih pića, postoje brojna oprečna i suprotna stajališta. Mnogi ne mogu ni zamisliti kako bi preživjeli dan bez ukusnog okrepljujućeg napitka, dok se drugima baš i ne sviđaju okus ili učinak. Iako o kofeinu postoje različita mišljenja, sve više studija pokazuje da je upravo kofein taj koji ima pozitivan učinak na naše tijelo! Donosimo četiri savjeta o prednostima kofeina, njegovim učincima na zdravlje čovjeka ali i preporučenoj dnevnoj dozi unosa.

Granica od pet

Prema najnovijim istraživanjima, dnevno možemo konzumirati do pet kava ili energetskih napitaka bez ikakvih štetnih učinaka na naše zdravlje. Opsežnom studijom nedavno je utvrđeno da siguran dnevni unos kofeina za zdravu odraslu osobu iznosi 400 mg.

Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane, koja je provela istraživanje, ova razina konzumacije kofeina ne predstavlja fiziološke rizike ako su druge životne navike pojedinca poput prehrane, konzumiranje alkohola, pušenja ili tjelovježbe zdrave.

Stoga se ne morate brinuti da je konzumacija nekoliko cappuccina dnevno jednako štetna navika kao i konzumacija alkohola. Kofein zapravo ima mnoge pozitivne učinke zbog kojih ga se itekako isplati uključiti u prehranu!

Kofein pomaže u borbi protiv bolesti

Sve je više dokaza da konzumacija kave može imati zaštitni učinak protiv razvoja dijabetesa tipa 2. Iako točan mehanizam djelovanja tek treba opisati, dosadašnji rezultati djeluju obećavajuće.

Podaci su također ohrabrujući kada je u pitanju sprječavanje demencije u starijoj dobi, jer kofein može pomoći u održavanju kognitivnih funkcija u starijoj životnoj dobi, čime se odgađa ili čak sprječava razvoj Alzheimerove bolesti.

Štoviše, u nedavnom je istraživanju također utvrđeno da redoviti potrošači kave imaju 80 posto nižu učestalost Parkinsonove bolesti u odnosu na osobe koje ne piju kavu. Konzumiranje dvije šalice kave dnevno može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 25 posto, ciroze za 80 posto, a žučnih kamenaca za gotovo polovicu. 

Svakodnevno poticanje psihofizičkih aktivnosti

Znanstvenici već desetljećima proučavaju učinke kofeina, a dobiveni rezultati jasno pokazuju da se ta tvar može koristiti i za poboljšanje sportskih sposobnosti. Upravo zato što oni koji konzumiraju kofein sat vremena prije treninga imaju veću izdržljivost za čak 20 do 30 posto.

A to može biti korisno u mnogim sportovima, osobito za aktivnosti koje zahtijevaju snagu i mnogo izdržljivosti, poput biciklizma, trčanja, nogometa ili ragbija, a iz tog razloga sportaši koji sudjeluju na Olimpijskim igrama mogu konzumirati samo male količine.

Vrući stimulans

Budući da su učinci kofeina u kavi i energetskim napicima koncentrirani na živčani sustav, on također može smanjiti pospanost, dosadu i umor te poboljšati koncentraciju, percepciju i reflekse.

Štoviše, kofein vas može brzo oraspoložiti kada se loše osjećate, jer vas može izvući iz melankolije i neraspoloženja u koje ste upali!

Mali broj ljudi upoznat je s time da i sam kofein može ublažiti glavobolju ili migrenu, a u kombinaciji s odgovarajućim lijekovima protiv bolova ubrzava njihovu apsorpciju (iz tog razloga se upravo kofein kao sastojak može naći u nekoliko vrsta lijekova).

 

18.10.2021. 13:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.10.2021. 16:56
    dosta je 1 salica
Novi komentar
nužno
nužno