« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
SAVJETI

Koliko je štetno koristiti mobitel prije spavanja

Plavo svjetlo s ekrana pametnih telefona, tableta i laptopa toliko je jako da može prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme, ako se ovi uređaji koriste prije spavanja

Mobitel u krevetu je loša ideja
Mobitel u krevetu je loša ideja (Arhiva)
Više o

mobitel

,

spavanje

,

plavo svjetlo

,

ekran

Jarko plavo svjetlo emitira se kako bi korisnici mogli koristiti uređaje čak i po sunčanom danu. Noću, svijetle dovoljno jako da se ekran može usporediti s "malim prozorom" kroz koji proviruje danje svjetlo.

No, ovo svjetlo, pokazala su istraživanja, može biti štetno za zdravlje, ako korisnik ima naviku koristiti prije spavanja.

Naše tijelo slijedi prirodni ciklus koji mu pomaže da tijekom dana ostanemo budni i na oprezu, a, isto tako, pomaže nam da se opustimo noću. Kada pred spavanje gledamo u zaslon iz kojeg isijava plavo svjetlo, naš mozak postaje zbunjen. Naime, plavo svjetlo ima sličan efekt na oči kao jutarnje sunce - zaustavlja proizvodnju melatonina, hormona koji tijelu omogućava da dospije u stanje sna.

Prekidom proizvodnje melatonina, svjetlo iz smartphonea na neprirodan način remeti ciklus spavanja. To može dovesti do narušavanja bioritma, a mogu se pojaviti i zdravstveni problemi od poteškoća s pamćenjem, depresije, pretilosti, oštećenja vida, a mogu se razviti i neke teške bolesti poput katarakta oka (zamućenje očne leće) do povećanja rizika od oboljenja od raka grudi i prostate, piše Sciencealert.com.

Kako bi se riješio ovaj problem, osmišljeni su f.lux i Apple's Night Shift mode programi za iPhone, koji omogućuju da se prilagodi odnosno da se sa zaslona telefona u željeno doba otkloni plavo svjetlo. No, mnogi korisnici ne hvale ovo rješenje jer zamjena za plavu nijansu je narančasta, a mnogu sumnjaju da je ona nije manje štetna za oči.

Da bi se zaista utvrdilo koliko je učinkovito ovo rješenje, potrebno je provesti dodatne studije. Do tada, najpametnije je - klonite se pametnih telefona i laptopa prije spavanja.

12.11.2016. 18:14:25
Novi komentar
nužno
nužno