« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 mjeseci i 24 dana
EH, DA...

Koliko je opasna usamljenost? Izuzetno...

Usamljenost je u rangu pušenja i pretilosti kada je riječ o njenom utjecaju na skraćivanje života i polako postaje javni zdravstveni problem, poručuju znanstvenici

Ono kad ste sami...
Ono kad ste sami... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

usamljenost

Znali smo mi i prije nego što smo vidjeli ovo istraživanje, ali to je sam pojasnilo naše zaključke - negativni emocionalni učinci društvene izolacije skraćuju život više od pušenja. Utvrđeno je da osjećaj usamljenosti, nesretnosti i beznađa dodaje dodatnih godinu i osam mjeseci na nečiju dob, što je čak pet mjeseci više od pušenja.

Stručnjaci vjeruju da kronična upala organizma, najvjerojatnije uzrokovana nesretnošću, oštećuje stanice i vitalne organe što utječe na naše zdravlje, a između ostaloga i na to koliko ćemo dugo živjeti.

Što kažu stručnjaci?

Laurie Theeke, profesorica sa Sveučilišta George Washington koja nije bila uključena u spomenutu studiju, ali se godinama bavi sličnom tematikom, rekla je za Daily Mail da nije nikakvo iznenađenje što usamljenost dovodi do bržeg starenja nego pušenje.

"Proučavam ovo još od 2002. godine i postoje mnogi nacionalni skupovi podataka koji pokazuju da usamljenost vodi do kraćeg životnog vijeka, veće smrtnosti i većeg broja popratnih bolesti, tako da me ovi podaci uopće ne iznenađuju", rekla je Laurie koja tvrdi da usamljeni ljudi imaju veću razinu upale i tjeskobe, a također su manje aktivni što samo još dodatno pridonosi lošijem zdravlju.

Već je ranije dokazano kako je usamljenost usko povezana s povećanim rizikom od pojave gubitka pamćenja, odnosno nastanka demencije za nevjerojatnih 40 posto, ali i razvojem dijabetesa.

07.10.2022. 14:30:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.10.2022. 16:07
    Opasno
Novi komentar
nužno
nužno