« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
ZNATE LI?

Koliko je dobro riblje ulje?

Ako ne jedete ribu koliko biste trebali, uzimanje ribljeg ulja kao dodatka prehrani može vam pomoći da u organizam unesete dovoljno omega-3 masnih kiselina.

Zvuči kao nekad, ali je i dalje sjajna stvar
Zvuči kao nekad, ali je i dalje sjajna stvar (Arhiva)
Više o

omega-3 masne kiseline

,

riblje ulje

Riblje ulje je ono što su nam davale bake kad smo bili mali... s tim da smo mi u ovim godinama već prilično odrasli, da ne kažemo stari. No, bez obzira na sve, ne biste trebali tek tako zaobići riblje ulje...

Riblje ulje jedan je od najčešće konzumiranih dodataka prehrani i to ne bez razloga. Naime, ono sadrži visok udio omega-3 nezasićenih masnih kiselina, baš poput lanenog ulja, koje se još nazivaju i esencijalnima jer ih organizam ne može sam sintetizirati.

U ribljem ulju postoje dvije vrste ovih kiselina - eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA).

Pravilna funkcija živčanog sustava i mozga ovisi upravo o prisutnosti DHA dok je jak imunološki sustav vezan uz prisutnost molekula prostagladina koje se sintetiziraju iz EPA.

Dakle, nedostatak omega-3 masnih kiselina posljedično dovodi do slabijeg pamćenja, slabog neurološkog razvoja kod djece, multiple skleroze, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, kao i lošijim kognitivnim funkcijama.

Riblje ulje obično dolazi u kapsulama jer ga je tako najlakše uzimati, no još je zdravije ako se njime opskrbljujete konzumacijom masne ribe - haringe, lososa, srdela, inćuna i skuše, a Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje jesti 1-2 porcije ribe tjedno.

Stoga, ako nemate ribe pri ruci - uzmite riblje ulje!

18.12.2020. 11:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.12.2020. 17:24
    prirodno i jako dobro za mozak
Novi komentar
nužno
nužno