« Žene
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
VRIJEME

Koliko dugo patimo za bivšim?

Kad prođe tih 12 tjedana i silna hormonalna aktivnost splasne, bit će lakše da cijelu situaciju sagledate puno jasnije

Treba nam dugih 90 dana
Treba nam dugih 90 dana (Shutterstock)
Više o

bol

,

prekid veze

,

trajanje

,

tuga

Prekid veze traumatičan je događaj u životu obje osobe, no često su žene te koje duže pate, barem naizgled. Kako su razna istraživanja pokazala da pate i muškarci, nije na odmet znati koliko dugo traje iscjeljivanje slomljenog srca.

E, pa imamo odgovor - prema obiteljskom terapeutu Paulu Hokemeyeru - 90 dana.

Kako kaže Hokemeyer, odmah nakon prekida, katapultirani smo u fazama borbe, bijega ili zamrzavanja. Na ovom mjestu reakcije, osjećamo jaku ljutnju, zastrašujuću anksioznost ili paralizirajuću depresiju. Ova intenzivna faza obično traje prvih 90 dana od prekida.

Dosta zanimljivo, no zašto traje baš toliko određeno? Znanstveni dokazi pokazali su da je upravo 90 dana potrebno da uvedete promjene u svoj život i resetirate svoj mozak. Kad prođe tih 12 tjedana i silna hormonalna aktivnost splasne, bit će lakše da cijelu situaciju sagledate puno jasnije.

"Umjesto da osjećate strah od napuštanja, shvatit ćete da ste u mogućnosti osjetiti manju bol te cijeniti vrijedne informacije o sebi samima i drugi puta bolje razmisliti koga ćete pustiti u život", objasnio je dr. Hokemeyer.

To objašnjava zašto se odjednom možete prebaciti s "Bože, ne mogu bez njega, nikad neću naći nekoga poput njega, tog savršenog, mitskog, ljudskog bića!" na "Fuj, ne mogu vjerovati da sam se uopće upuštala u to. Jedan metak i sve riješeno".

27.08.2017. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno