« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
ZANIMLJIVO

Koliko dugo djeluje kava?

Ako spadate u one koji ne mogu otvoriti oči bez šalice jake kave, imamo prilično loše vijesti za vas - kava u jednom trenutku prestaje djelovati

Jutarnja je kava najdraža
Jutarnja je kava najdraža (Shutterstock)
Više o

kava

,

djelovanje

,

dužina djelovanja

Jutarnja kava mnogima je jedini način da uspješno otvore oči i krenu u novi radni dan, no i taj učinak nije vječan, tvrde znanstvenici. Naime, istraživanje je pokazalo da postoje situacije u kojima kofein više nema stimulativno djelovanje, a to je - nakon tri dana lošeg sna.

Ukratko, zaključak je jednostavan - što lošije spavate, kofein djeluje slabije jer tijelo više nema dovoljno energije da bi ga podržalo.

U istraživanju je znanstvenica Tracy Doty ograničila san na pet sati, imitirajući radoholičare (što je manje od preporučenih sedam do devet sati) te tako osigurala da 48 sudionika istraživanja spava po deset sati tokom pet noći.

Jedni su uzimali kofein, drugi placebo dva puta dnevno, dok su između doza su bili testirani - kako su raspoloženi, koliko brzo reagiraju, jesu li pospani...

Bolje su reagirale osobe koje su uzimale kofein, no nakon tri noći lošeg sna njihove su reakcije postale jednake onima iz grupe koja je dobivala placebo, štoviše, bili su i nervozniji i pospaniji od njih. 

Savjet je jednostavan - ako znate da vam slijedi nekoliko dana velikih napora uz manje sna, pokušajte se unaprijed dobro naspavati kako bi vam kava ostala stimulans koji će vam pomoći da izdržite.

30.08.2016. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno