« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
ZNATE LI?

Koliko često mijenjate ručnike?

Iako vam većina klica neće naštetiti jer su s vašeg tijela, treba razmisliti o činjenici da se one vrlo brzo razmnožavaju, osobito na vlažnoj podlozi

Ručnike morate koristiti samo vi
Ručnike morate koristiti samo vi (FreeDigitalPhotos)
Više o

bakterije

,

ručnici

,

mijenjanje

Ručnici koje svakodnevno koristimo plodno su tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica, na njima se skupljaju mrtve stanice kože, slina, fekalni i urinarni sekret i brojne druge klice iz kupaonice, uključujući i kapljice iz zahodske školjke, što je sasvim dovoljno za razmišljanje o učestalosti njihova mijenjanja, odnosno pranja. 

Iako vam većina klica neće naštetiti jer su s vašeg tijela, treba razmisliti o činjenici da se one vrlo brzo razmnožavaju, osobito na vlažnoj podlozi.  Dakle, kako često treba mijenjati ručnike? "To ovisi o tome za što ih koristite. Ako je riječ o ručnicima za tijelo koje uspijevate u potpunosti osušiti, primjerice na radijatoru, ne više od triput", rekao je za Tech Insider patolog i mikrobiolog Philip Tierno s njujorškog University School of Medicine. 

"Male ručnike koje koristite za brisanje ruku, trebali biste prati češće. Lakše se zaprljaju jer ih koristimo nekoliko puta dnevno, pa ih treba mijenjati svaki dan. Ako se iz ručnika širi neugodan miris, to je znak da su se na njemu razmnožili mikrobi i da ga valja oprati", kaže Tierno. 

Objašnjava da su ručnici idealno mjesto za razmnožavanje klica jer sadrže niz pogodnih uvjeta za njihov rast: vodu, visoku temperaturu, kisik, hranu i neutralan pH faktor, a ljudsko je tijelo idealan opskrbljivač dobrih uvjeta za življenje mikroba. Kada posušite vlagu s tijela, odumrle stanice kože koje žive na njezinoj površini ostaju na ručniku. One su idealna 'hrana' mikrobima koje vlaga opskrbljuje vodom i neutralnim pH faktorom. 

Posebne ručnike za lice treba mijenjati jednako često kao ručnike za tijelo, a to znači triput prije ponovnog pranja, jer mogu sadržavati tragove šminke, losiona ili ulja, a njime prelazite po očima i usnama. 

Posebnu pozornost treba posvetiti pranju ručnika ukoliko netko u kućanstvu ima prehladu ili gripu. Tijekom pranja u perilici rublja treba odabrati program s najvećom temperaturom vode jer se samo tako uništavaju klice i bakterije.

Tierno podsjeća i na to da se podrazumijeva da svaki ukućanin u kupaonici ima svoj set ručnika - za ruke, tijelo i lice te na to da dvije ili više osoba nikako ne smiju dijeliti isti ručnik.

 

10.02.2018. 17:14:00
Novi komentar
nužno
nužno