« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
ZAPAMTITE!

Kolagen u hrani - ostanite lijepi

Ova vrsta kolagena se dobiva od kože i kosti životinja kao što su krave ili svinje pa suplement ne mogu koristiti vegetarijanci i vegani

Kolagena kao u priči
Kolagena kao u priči (Arhiva)
Više o

hrana

,

kolagen

Određena hrana sadrži amino kiseline koje tijelo koristi da bi sintetizirao kolagen.

Primjer takve hrane su: meso životinja, riba, jaja (bjelanjci), mliječni proizvodi te juha s kostima. Također, veliku ulogu u sintetiziranju kolagena imaju i vitamini i minerali.

Tu spadaju:

· hrana koja sadrži vitamin C: svi agrumi, bobice, jagode, brokula, krumpir

· hrana koja sadrži cink: meso, mliječni proizvodi, žitarice te kruh

· hrana koja sadrži mangan: čajevi, orašasti plodovi, zeleno povrće, žitarice i kruh

· hrana bogata bakrom: školjke i orašasti plodovi

· pomoći može i češnjak, grah, rajčica te paprika

Suplement kolagena dolazi u nekoliko oblika. U obliku kapsula ili tableta, zatim praha te proteinskog praha i u obliku tekućeg kolagena. Ipak, kod suplemenata postoji jedan problem.

Ne zna se točna količina kolagena u njima pa se ne zna hoće li djelovati. Također, ova vrsta kolagena se dobiva od kože i kosti životinja kao što su krave ili svinje pa suplement ne mogu koristiti vegetarijanci i vegani.

Ako želite imati mladolik izgled i osjetiti sve prednosti kolagena, trebate izbjegavati konzumiranje previše šećera kao i rafiniranih ugljikohidrata koji mogu oštetiti kolagen. Također, pretjerano izlaganje suncu kao i pušenje može smanjiti proizvodnju kolagena.

Za kraj, bitno je znati da je kolagen protein koji se nalazi u ljudskom tijelu. Kako starimo, tako se i razina kolagena smanjuje, što se odražava na kožu koja postaje opuštenija. Kolagen se može dobiti i iz hrane, a postoje i suplementi. Važno je ne zanemariti sve njegove prednosti i truditi se unositi vitamine i minerale koji sadrže ovaj protein.

13.11.2020. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno