« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 8 mjeseci i 3 dana
UPS?

Kokteli i zdravlje: par važnih detalja

Kokteli često sadrže puno kalorija i šećera, zbog čega povećavaju rizik od debljanja, a time i od razvoja dijabetesa tipa 2

Neki su stvano nezdravi...
Neki su stvano nezdravi... (Arhiva)
Više o

šećer

,

kokteli

Ako je neki koktel vaše omiljeno piće, vrijeme je da doznate koji se kokteli smatraju nezdravima. Oni sadrže puno kalorija i šećera, zbog čega povećavaju rizik od debljanja, a time i od razvoja dijabetesa tipa 2.

"Opcije s visokim udjelom šećera također mogu pridonijeti karijesu", kaže dijetetičarka Ro Huntriss za The Sun.

Prvi na popisu je koktel Long Island, koji sadrži votku, rum, tekilu i triple sec. Samo jedna porcija ima 370 kalorija i 30 grama šećera. Slijedi Pina Colada, koja se priprema od ruma, kokosa i ananasa. Unatoč tome što zbog voća zvuči zdravo, standardna čaša ima 350 kalorija i 25 grama šećera te 10 grama masnoće.

Na trećem mjestu je White Russian, koji u 90 mililitara ima 275 kalorija, 8 grama šećera i 18 grama masti, otprilike isto kao i srednja porcija prženih krumpirića.

Najzdravijim koktelom smatra se Cosmopolitan. Sadrži 130 kalorija, kao i čaša bijelog vina, i samo 4 grama šećera. Ostale niskokalorične opcije uključuju votku-martini, Margaritu i Mojito, dok su najbolje varijante s niskim sadržajem šećera Manhattan, Old Fashioned i Gin Fizz.

Ženama se preporučuje da u danu ne unose više od 2000 kalorija, dok bi se muškarci trebali držati oko 2500. Također, dnevni unos šećera ne bi trebao premašiti 30 grama.

Sve u svemu, nakon par koktela ste vjerojatno potrošili dobar dio kalorija koje bi danas trebali unijeti...

30.08.2023. 17:30:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    30.08.2023. 17:41
    pina colada
Novi komentar
nužno
nužno