« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 mjeseci i 2 dana
SAVJETI

Koje biljno mlijeko je zdravije?

Broj opcija biljnih mlijeka u trgovinama svakodnevno raste, no kako procijeniti koja je optimalna opcija i zamjena za mliječno mlijeko? Stručnjaci nude nekoliko savjeta

Koje vam je bolje?
Koje vam je bolje? (Arhiva)
Više o

bademovo mlijeko

,

zobeno mlijeko

Stručnjaci za hranu koja se bazira na biljakama objasnili su činjenice o hrani i kako odrediti koje je biljno mlijeko najbolje.

Bademovo mlijeko - prema istraživanju iz sredine 2021., prodaja bademovog mlijeka bila je više nego dvostruko veća od prodaje sljedeće kategorije biljnog mlijeka, koje je okarakterizirano kao druge zamjene za mlijeko, uključujući zobeno mlijeko. Unatoč tome, Dorr Drake vjeruje da je popularnost bademovog mlijeka u padu, velikim dijelom zbog zabrinutosti oko održivosti. Ako biste bademovo mlijeko radili kod kuće, učinili biste to na isti način kao i zobeno mlijeko - pomiješajte bademe s vodom i zatim procijedite smjesu. Kao i zobeno mlijeko, mnoga komercijalno proizvedena bademova mlijeka sadržavat će dodatne vitamine i minerale, kao i šećer, zgušnjivače, arome ili konzervanse.

Zobeno mlijeko - zobeno mlijeko počelo se posljednjih godina sve više pojavljuje u trgovinama, ali i u kafićima te je čest odabir ljudi koji ne piju mliječno mlijeko zbog zdravstvenih ili etičkih razloga. "Zobeno mlijeko je jedan od prvih izbora među biljnim napitcima od 2018. zbog svog neutralnog okusa, nedostatka alergena i činjenice da je zob održivija od mlijeka od orašastih plodova", kaže Dorr Drake, osnivačica Willa's Oat Milk. Kao i većina nemliječnih mlijeka koja se prodaju u hermetički zatvorenoj ambalaži, zobeno mlijeko koje se čuva na polici ostat će u vašoj smočnici dok ga ne otvorite. Zobeno mlijeko koje se nalazi u odjeljku s hladnjakom u dućanu trebalo bi držati u hladnjaku - kao i zobeno mlijeko koje se čuva nakon što ga otvorite. I oba bi trebala biti potrošena u roku od 10 dana od otvaranja.

i zobeno i bademovo mlijeko su zdrave biljne opcije, a slaže se i Tannis. "Oba imaju nizak udio zasićenih masti i obogaćena su kalcijem, vitaminom D, vitaminom B12 i drugim nutrijentima kako bi se njihov nutritivni profil približio onom mliječnog mlijeka."

Ključna razlika su aditivi, kojih želite što manje. Ali to će varirati ovisno o marki i vrsti mlijeka, stoga obratite pozornost na oznake hranjivih vrijednosti. I svakako provjerite popis sastojaka da vidite sadrži li vaše bademovo ili zobeno mlijeko dodane šećere. Tannis dodaje da će hranjive tvari u zobenom mlijeku u odnosu na bademovo mlijeko varirati ovisno o sadržaju vode u mlijeku, koji također može jako varirati. Za domaće zobeno mlijeko koristit će se drugačija količina vode nego za domaće bademovo mlijeko. Oba se razlikuju od zobenog mlijeka iz trgovine, koje se razlikuje od bademovog mlijeka iz trgovine.

I što je više vode, to je manje korisnih zobi ili badema u mlijeku. Budući da bademovo mlijeko u prosjeku sadrži više vode nego zobeno mlijeko, mogli biste tvrditi da je zobeno mlijeko zdravije jednostavno zato što sadrži više zobi - i popratnih zdravih hranjivih tvari - nego što bademovo mlijeko sadrži bademe.

 

04.07.2023. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.07.2023. 09:25
    je sta manje masnoce
Novi komentar
nužno
nužno