« Putovanja
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
INVENTURA 2008.

Knjige o putovanjima

Fotografija vijesti
Više o

Alan Čaplar

,

Šime Stipaničev

,

Branimir Špoljarić

,

knjige o putovanjima

,

putopisi

,

vodiči

,

Boris Čujić

,

Michael Palin

Svake godine hrvatski nakladnici objavljuju brojne knjige koje u svojih čitatelja potiču svojevrsnu "kulturu putovanja". Čak ako i ne rezultiraju ustajanjem iz fotelje i zamjenom televizijskih i inih ekrana vlastitim neposrednim doživljajem bližih i daljnjih destinacija, one su privlačne jer nude barem kratkotrajni bijeg u "avanturu" putovanja. Brojne destinacije u njima detaljno su opisane sa svim znamenitostima, sadrže turističke informacije o dužini putovanja, vremenskim prilikama, najboljem razdoblju za putovanje te posebnim prometnim propisima, planovima gradova...

Branimir Špoljarić: Stari Zagreb od vugla do vugla

AGM: Muzej grada Zagreba / prosinac 2008.

Knjiga je zapravo nastala od štikleca, kratkih priča, autora Branimira Špoljarića, što ih Radio Sljeme u okviru svoje emisije Zagreb je najljepši grad svakodnevno emitira točno u 10 sati i reprizira u 2 sata poslije pola noći, još od 1994. godine. Knjiga respektira logiku šetnje gradom, a izabrano je 150 ulica i trgova Griča, Kaptola i Donjega grada, te niz štikleca koji na izuzetno zanimljiv način govore o povijesti grada i njegovih stanovnika. Gotovo sve te ulice i trgovi ilustrirane su crtežima, grafikama i starim fotografijama iz fundusa grada Zagreba.

Alan Čaplar: Planinarski vodič po Hrvatskoj 

Meridijani / studeni 2008.

Cilj je ovog vodiča otkriti i približiti hrvatske planine izletnicima i planinarima, upoznati ih s glavnim planinarskim ciljevima te ponuditi korisne podatke svakome tko ih želi posjetiti. U vodiču su obuhvaćeni svi važniji planinarski putovi i ciljevi koje pruža sveobuhvatan pregled mogućnosti za planinarenje u Hrvatskoj. S više od 650 opisanih putova, 1150 fotografija, 75 zemljovida i 230 GPS koordinata obuhvaćen je vrlo širok izbor mogućnosti, medu kojima svatko može pronaći one koje mu odgovaraju prema sklonostima i sposobnostima.


Šime Stipaničev: Ocean i sam : Preko Atlantika s bocom maslinovog ulja

Profil International / studeni 2008.

Ova knjiga istodobno je i putopis i vodič za ustrajne i priručnik za odvažne. Od Francuske do Brazila u dvadeset i sedam dana, sam, u nezamislivo maloj jedrilici (6,5 m), bez motora i komunikacije s vanjskim svijetom, ali s nezaobilaznom bocom svojeg tribunjskog maslinovog ulja... zaputio se naš poznati jedriličar Šime Stipaničev. Baš kao i njegovi prethodnici, Joža Horvat i Mladen Šutej, i Šime Stipaničev jedri s pričom, a priča koju s mora donosi bit će inspirativna moreplovcima, ali i svima onima koji more hvale držeći se kraja.


Joshua Slocum: Jedrilicom sam oko svijeta

prevela Ivana Mlakar

AGM / studeni 2008.

Slocumov autobiografski prikaz njegove plovidbe oko svijeta jedan je od najizvrsnijih i najzabavnijih putopisa svih vremena. Isplovivši u travnju 1895. iz Bostona, sam na svojem jedanaestmetarskom drvenom slupu Spray, Slocum je ušao u društvo najvećih svjetskih moreplovaca - Magellana, Drakea i Cooka. No svojom ih je plovidbom oko svijeta bez posade i društva sve nadmašio: u trogodišnjoj samačkoj plovidbi, dugoj više od 46.000 milja, svojom je hrabrošću, umijećem i odlučnošću ostao nedostižan u povijesti pomorstva.


Grupa autora: Nezaboravna putovanja Europom

prevela Bojana Zeljko-Lipovščak

Mozaik knjiga / listopad 2008.

Potičući u čitatelja svojevrsnu "kulturu putovanja" knjiga predstavlja 26 atraktivnih ruta u Europi - od Nordkappa na sjeveru do Zlatnoga prstena u Rusiji, od hanzeatske rute na Baltičkom moru do Via Appia u Italiji, od kružne rute po Andaluziji do spektakularne alpske rute... Uz više od 600 fotografija u boji rute su detaljno opisane sa svim znamenitostima, sadrže turističke informacije o dužini putovanja, vremenskim prilikama, najboljem razdoblju za putovanje te posebnim prometnim propisima, planovima grada...


Michael Palin: Nova Europa

preveo Tomislav Balenović

Profil International / listopad 2008.

Knjiga starog pajtonovca Michaela Palina započinje jednostavnom zamisli: da se na samo nekoliko sati leta od njegova doma (Britanije) nalazi polovica Europe koja je za njega u jednakoj mjeri nepoznata i neistražena koliko i plato Tibeta ili pustoši Sahare. To je putovanje istraživačko u jednakoj mjeri kao i ostala njegova putovanja, jer se našao u zemljama za koje jedva da je ranije čuo, od kojih su mnoge nova imena na zemljovidima, mnoge od njih nepoznate i tajnovite, a sve one dijele tragičnu povijest... ali i svjetliju budućnost.


Carla Serra i Silvia Bombelli: Put oko svijeta s 80 čuda

prevela Nevenka Fabijanić

Naklada Uliks / listopad 2008.

Parafrazirajući naslov poznatog romana Julesa Vernea knjiga "Put oko svijeta s 80 čuda" vodi čitatelje na "kratke izlete" do najljepših lokacija na svijetu. Riječ je o svojevrsnoj a la carte ponudi za turizam iz naslonjača: čitatelji sami odabiru što žele prema svom ukusu i raspoloženju i prepuštaju se slobodno svojoj mašti zahvaljujući slikovitim fotografijama i zanimljivim tekstovima koji dodatno opisiju viđeno. Putovanje započinje u Londonu a završava u dalekom Australiji i Oceaniji...


Michael Bull: 101 zagrebački naj... / 101 Zagreb's best

prevela Nada Horvat

V.B.Z. / rujan 2008.

Vodič koristan pri svakom boravku u Zagrebu, ali i knjiga o tome kako nas drugi vide. Autor pritom ne dijeli s nama egzotični pogled stranca, nego nas, bez imalo sentimentalnosti ali zato racionalno, upućeno i sugestivno prošetava našim gradom, njegovom ugostiteljskom, kulturnom i umjetničkom ponudom. Njegova šetnja živa je i korisna, nimalo uljepšana razglednica grada, to je pogled izvana na Zagreb iznutra, koristan i samim zagrepčanima koji će sigurno otkriti neka mjesta za koja nisu niti znali da postoje u njihovom gradu.


Grupa autora: Irska: turistički vodič (Eyewitness travel)

prevela Snježana Ercegovac

Profil International / srpanj 2008.

Zahvaljujući stručnim preporukama i praktičnim informacijama ovaj turistički vodič pomoći će vam da što bolje iskoristite svoj boravak u Irskoj. Tako npr. poglavlje «Upoznavanje Irske» predstavlja grofovije i smješta Irsku u povijesni i kulturni kontekst, a poglavlja o grofovijama, kao i poglavlje «Dublin dio po dio», donose opise svih važnih mjesta za obilazak zajedno s kartama, fotografijama i ilustracijama. Regionalna karta prikazuje mrežu cesta i nudi ilustriran pregled cijele regije a svi važniji gradovi i mjesta za razgledavanje posebno su opisani.


Grupa autora: 100 najljepših trgova svijeta: Putovanje kroz pet kontinenata

Veble commerce / svibanj 2008.

Gradski trgovi nude kratak pogled na urbani život u ranijim vremenima kao i objašnjenje o tome kako je nastao jedinstveni duh koji danas oživljava određeni grad. Stotina jedinstvenih trgova što se ovdje opisuje rezultat su lijepe arhitekture, bogate povijesti i ponosnog građanstva, od 'Piazze del Campo' u Sieni preko zagrebačkog Trga bana Jelačića i dubrovačke Place, do Gradske vijećnice u Rigi i 'Place des Vosges' u Parizu. Tu su i urbana središta i na drugim kontinentima: Djemaa el-Fna u Marakešu, 'Plazu de la Catedral' u Havani i dr.


Grupa autora: 501 mjesto koje morate posjetiti

prevela Andrea Pongrac

Profil International / travanj 2008.

Iako neka nezaobilazna turistička odredišta predstavljaju nevjerojatna čuda prirode, ipak je većinu stvorio čovjek, a riječ je o gradovima i gradićima, katedralama, dvorcima, muzejima, vrtovima i tržnicama. Sva ona svjedoče ljudskoj marljivosti, domišljatosti i ustrajnosti. Ovaj opširan izvor inspiracije za putnike u potrazi za sljedećom avanturom ili opuštajućim odmorom uz opis svakog od uvrštenih svjetskih odredišta donosi i niz praktičnih informacija o tome kada, kako i zašto otputovati, što vrijedi vidjeti, zašto je mjesto poznato...


Boris Čujić: Velike stijene svijeta

fotografije: Boris Čujić, Ivica Matković, Darko Berljak, Elvir Sulic, Vladimir Paušić

Astroida / ožujak 2008.

«Knjiga je kronologija je projekta Velike stijene svijeta. Dvanaest godina moje penjačke karijere ugrađeno je u taj projekt. Upravo zato što je u njega uloženo mnogo truda, volje, upornosti i odricanja, smatrao sam da zaslužuje da bude zaokružen pisanim tragom. Projekt je započeo spontano. Prvo se dogodila ekspedicija na Grenland. Po njezinom završetku zapitali smo se: "A zašto ne bi nastavili sa sličnim ekspedicijama?" Razmišljajuči o slijedečim mogučim ciljevima rodila se ideja o velikim stijenama - na svim kontinentima!» (B. Čujić)


20.01.2009. 14:33:07
Novi komentar
nužno
nužno