« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
22. 3. 2010.

Knjiga dana - Zvonimir Milčec: Tajna krvavog nosa

Preko Zagorke Milčec nastavlja svoj Bukovac serijal

Više o

moderna vremena info

,

Marija Jurić Zagorka

,

knjiga dana

,

Zvonimir Milčec

,

Tajna krvavog nosa

Danijel Dan Jupar ni za živu glavu nije htio priznati da je počeo gubiti kontrolu nad svojim životom. Pa ipak ima dvanaest godina, četiri mjeseca i devet dana! Tà nije dijete! Što se zapravo dogodilo? Najprije je umro djed Ivša (njega je najviše volio, zapravo, njega i mačka Arčibalda) pa su mu se roditelji vratili iz Njemačke (nisu ni trebali, ionako nikad nisu doma kad ih treba).

A onda ga je onako do ludila zaljubljenoga u bratovu djevojku Martinu, posjetila tajanstvena žena, vrlo slična Bijeloj ženi iz Zagorkine Tajne Krvavog mosta... A onda je na scenu stupila plavokosa Vedrana: od tog dana više ništa nije bilo isto u domu Juparovih...

Milčecova je originalnost u tome što je posegnuo za klasičnim djelom hrvatske književnosti (a motivacija nije nimalo slučajna: i autorica je imala dvije ljubavi - novine i Zagreb), ali se pritom nije zapetljao u složene suodnose u struk­turi i likovima, nego je to susretište dviju književnih zbilja sveo na dječju mjeru na poistovjećivanje s pojedinim likovima i ponekim prizorima. K tome, naslov Zagorkina romana sugerira mračnu i tajanstvenu zbilju 18-stoljetnog Zagreba, Milčecova pak parafraza upućuje na dječji nestašluk i dječački sukob.

Zvonimir Milčec je, dakle, ovim tekstom nastavio Bukovac serijal (svojevrsnu tri­logiju), ali je istodobno unio i novu interpretaciju suvremene prigradske mladosti.

 

Izdavač: Školska knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
22.03.2010. 09:24:46
Novi komentar
nužno
nužno