objavljeno 22.03.2010. 09:24:46
22. 3. 2010.

Knjiga dana - Zvonimir Milčec: Tajna krvavog nosa

Preko Zagorke Milčec nastavlja svoj Bukovac serijal

Danijel Dan Jupar ni za živu glavu nije htio priznati da je počeo gubiti kontrolu nad svojim životom. Pa ipak ima dvanaest godina, četiri mjeseca i devet dana! Tà nije dijete! Što se zapravo dogodilo? Najprije je umro djed Ivša (njega je najviše volio, zapravo, njega i mačka Arčibalda) pa su mu se roditelji vratili iz Njemačke (nisu ni trebali, ionako nikad nisu doma kad ih treba).

A onda ga je onako do ludila zaljubljenoga u bratovu djevojku Martinu, posjetila tajanstvena žena, vrlo slična Bijeloj ženi iz Zagorkine Tajne Krvavog mosta... A onda je na scenu stupila plavokosa Vedrana: od tog dana više ništa nije bilo isto u domu Juparovih...

Milčecova je originalnost u tome što je posegnuo za klasičnim djelom hrvatske književnosti (a motivacija nije nimalo slučajna: i autorica je imala dvije ljubavi - novine i Zagreb), ali se pritom nije zapetljao u složene suodnose u struk­turi i likovima, nego je to susretište dviju književnih zbilja sveo na dječju mjeru na poistovjećivanje s pojedinim likovima i ponekim prizorima. K tome, naslov Zagorkina romana sugerira mračnu i tajanstvenu zbilju 18-stoljetnog Zagreba, Milčecova pak parafraza upućuje na dječji nestašluk i dječački sukob.

Zvonimir Milčec je, dakle, ovim tekstom nastavio Bukovac serijal (svojevrsnu tri­logiju), ali je istodobno unio i novu interpretaciju suvremene prigradske mladosti.

 

Izdavač: Školska knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
22.03.2010. 09:24:46
http://m.metro-portal.hr/knjiga-dana-zvonimir-milcec-tajna-krvavog-nosa/36021/