« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
23. 9. 2009.

Knjiga dana - Viktor Žmegač: Majstori europske glazbe

Od baroka do sredine 20. stoljeća

Više o

knjiga dana

,

Viktor Žmegač

,

majstori europske glazbe

Nakon višestruko nagrađivanog znanstvenoga bestselera "Od Bacha do Bauhausa" u kojem je ponudio sintezu povijesti njemačke kulture, Viktor Žmegač napisao je još jedno vrhunsko djelo, sustavni prikaz razvoja novije europske glazbe od baroka do sredine 20. stoljeća.

Nova knjiga "Majstori europske glazbe od baroka do sredine 20. stoljeća", dakle od Vivaldija i Bacha do Schönberga i Stravinskoga, zasnovana je metodološki drukčije nego većina tradicionalnih prikaza. U analize djela velikih majstora, uglavnom talijanskih, njemačkih, austrijskih, francuskih i ruskih, Viktor Žmegač utkao je prikaze društvenih temelja glazbene prakse, dakle sociološki pristup, podatke o kulturnoj povijesti Europe, u ograničenu opsegu i biografske sastavnice, no samo ondje gdje su one važne za razumijevanje stvaralaštva.

Žmegač se u vlastitu izboru ponajprije oslanja na kanonska mjerila glazbene jedinstvenosti stvaralačke ličnosti, njezina značenja za stilsku povijest i njezine životnosti u svjetskoj glazbi.

Njegovo opsežno djelo na više od 900 stranica osvjetljava specifične umjetničke postupke navedenih majstora, stavljajući njihova djela u kontekst općih estetskih i društvenih kretanja. Uz pomne analize, knjiga sadrži i prikaze mijena u razvoju glazbenog života velikih europskih gradova.

Knjiga je pisana na razini suvremenih znanstvenih istraživanja u svijetu, ali unatoč stručnom diskursu, svojom pristupačnošću teži i širem krugu čitatelja pa je s lakoćom mogu čitati svi ljubitelji glazbe.

 

Izdavač: Matica hrvatska

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
23.09.2009. 11:27:18
Novi komentar
nužno
nužno