« Knjiga
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
29. 5. 2009.

Knjiga dana - Velimir Grgić: Harakiri, jaje, amputacije

O seksu i smrti u japanskoj kulturi

Više o

knjiga dana

,

erotska groteska

Grgić se u ovoj knjizi pozabavio poviješću japanske popularne kulture sa žarištem u fenomenu erotske groteske, tzv. erogura. Žanr je duboko ukorijenjen u japanskoj tradicionalnoj kulturi, ali je povezan i s kontingentnim administrativnim odredbama japanske kulturne politike (ne smiju se vidjeti pica i pimpek). No, već u prvoj polovici stoljeća dolazi do recepcije erogura u nizu prijevoda na engleski u antologijama, a osobito u radovima J. G. Ballarda i francuskog teoretičara Georgesa Bataillea te njihovih brojnih sljedbenika.

Kroz analizu "ero guro nansensu" sadržaja Grgić objašnjava pozadinu strastvenog spoja seksa, nasilja i apsurda u japanskoj tradiciji i suvremenoj kulturnoj proizvodnji. Knjiga predstavlja neka od najvećih umjetničkih, književnih i redateljskih imena japanske povijesti, u čijem se opusu mogu pronaći žene koje spolno opće s hobotnicama ili zatrudne nakon analnog seksa s čudnovatim kljunašem, kao i parodije na Tolkiena s Frodoyamom kao seksualno frustriranim sumo hrvačem koji postaje prvak zahvaljujući svojim čarobnim tangama...

Rampo Edogawa, "Nosferatu", Teruo Ishii, Salvador Dali, Harajuku, Shuji Terayama, "Masters Of Horror", Suehiro Maruo, Dir en grey, Shintaro Kago, Takashi Miike, Goth-Lolite, Georges Bataille, Marquis de Sade, David Cronenberg, Nagisa Oshima, Hokusai, Shuji Terayama, Marlene Dietrich, bishoneni - imena su koja se pojavljuju u knjizi, koja bi trebala zanimati ne samo ljubitelje Japana i bizarnosti, već i fanove filma, glazbe, književnosti, stripa, animacije, umjetnosti, kazališta i mode. I biti korisno štivo za daljnje bavljenje japanskom popularnom kulturom.

 

Izdavač: Jesenski i Turk

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
29.05.2009. 11:09:35
Novi komentar
nužno
nužno