« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
9. 10. 2009.

Knjiga dana - Vadim Zeland: Transurfing 4: Upravljanje stvarnošću

Kako upravljati stvarnošću

Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

Vadim Zeland

,

transurfing 4

U četvrtoj knjizi o transurfingu Zeland govori se o tome zašto je upravljanje stvarnošću moguće i što ga ometa, kako se osloboditi iluzije odraza i probuditi se u svojem zrcalnom snu u stvarnosti.

U svakodnevnoj stvarnosti čovjek živi pod utjecajem okolnosti i nije sposoban značajnije utjecati na tijek događanja. Život se "događa" slično kao što se događa u nesvjesnom snu. Događaji se odvijaju zadanim putem ne obraćajući pozornost na vaše "želim" ili "ne želim". Moglo bi se pomisliti da je tu fatalnu neizbježnost nemoguće obuzdati. Zapravo, iz takvog položaja postoji savršeno neočekivani izlaz. Čovjek ne sluti da je zarobljen u zrcalnoj iluziji.

Stvarnost ima dva oblika: fizički, koji možemo dotaknuti rukama, i metafizički, koji se nalazi izvan granica percepcije, ali nije ništa manje objektivan. U određenom smislu svijet je beskrajno dvostruko ogledalo - na jednoj se strani nalazi materijalni svemir, a na drugoj se prostire metafizičko prostranstvo varijanti - informacijska struktura u kojoj se čuvaju scenariji svih mogućih događaja. Broj varijanti je beskonačan kao stoje beskonačna količina dopuštenih položaja točke na koordinatnoj ravnini. U prostranstvu varijanti zapisano je sve što je bilo, što jest i što će biti. Odatle nam dolaze snovi, vidovitost, intuicija i spoznaje.

Čovjek opčinjen ogledalom vjeruje da je odraz u njemu prava stvarnost. Zrcalni efekt stvara iluziju kao da izvanjski svijet postoji sam po sebi i da se njime ne može upravljati. Zbog toga život postaje sličan igri u kojoj vi ne određujete pravila. Naravno, dopušteno vam je pokušavati utjecati na ono što se događa, ali ste lišeni glavne stvari: nisu vam objasnili kako da se iz pijuna pretvorite u onoga koji pomiče pijune.

 

Prevela Ivančica Tarade

Izdavač: Planetopija

Opširnije: Moderna vremena Info

 

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
09.10.2009. 12:48:14
Novi komentar
nužno
nužno