« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
njemačka autorica

Hertha Muller dobila Nobelovu nagradu za književnost

Njemačka pjesnikinja, esejistica i književnica rođena u Rumunjskoj dobitnica je prestižne nagrade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Nobelova nagrada za književnost

,

Herta Muller

U objašnjenju Kraljevske akademije u Stockholmu stoji kako Herta Mueller "jezikom komprimiranim poput lirike i iskrenim kao u prozi, opisuje i analizira svijet razvlaštenih".

Herta Mueller rođena je 17. kolovoza 1953. u rumunjskom Banatu kao pripadnica njemačke manjine, u mjestu Nitzkydorf. Za vrijeme studija germanistike i rumunjske književnosti u Temišvaru zalagala se za slobodu govora, a već je s prvim knjigama imala problema s cenzorima.

Nedugo nakon toga otpuštena je s mjesta prevoditeljice u tvornici, jer je odbila suradnju s tajnom službom Securitate.

Pošto je u inozemstvu govorila protiv Ceausescuove diktature, više nije mogla objavljivati u Rumunjskoj, pa je 1987. sa suprugom emigrirala iz Rumunjske u Berlin gdje i danas živi.

Njen se angažman nastavio i na Zapadu pa se tako ispisala iz Njemačkog PEN-a jer nije htjela biti u istom društvu s piscima iz bivšeg DDR-a koji su surađivali s tajnim službama.

Herta Müller u svojim se djelima najčešće bavi životom u Rumunjskoj za vrijeme diktature. Doživjevši mehanizme nasilja i represije Ceausescuova režima na vlastitoj koži, Mueller je u svojim knjigama katkad lakonski-sažeto, katkad lirski-nadrealistično ispisala kroniku patnje, izoliranosti i ugroženosti čovjeka u totalitarnom sustavu.

Četiri knjige prevedene su na engleski jezik. Piše romane i eseje, a u Hrvatskoj je izdavačka kuća OceanMore objavila romane "Remen, prozor, orah i uže" i "Da mi je danas bilo ne susresti sebe". (hina/metro-portal)

08.10.2009. 13:41:52
Novi komentar
nužno
nužno