« Knjiga
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
18. 10. 2009.

Knjiga dana - Srećko Horvat: Ljubav za početnike

Zašto možemo voljeti samo u znakovima

Više o

moderna vremena info

,

ljubav

,

knjiga dana

,

Srećko Horvat

"Ljubav za početnike" nije self-help priručnik koji će vam dati odgovore na sve ljubavne probleme ni još jedna dubokoumna teorijska rasprava koja vjeruje da posjeduje "istinu" ljubavi. Riječ je o fragmentima koji bilježe pojedine znakove ljubavi, etape i ljubavne epizode, kojih može biti bezbroj i čije varijacije uvijek ovise o nečijem osobnom iskustvu.

Na tragu Rolanda Barthesa - uz filozofska promišljanja koja sežu od Platona do Nietzchesa, preko Lacana do Freuda - autor polazi od temeljne teze da se ljubav može iščitati i kao semiološki (znakovni) fenomen, a u 15 poglavlja obrađeni su prepoznatljivi elementi ljubavnih odnosa: igre moći, sablasti bivših, prijevare i prekidi, dijeljenje i imenovanje, izolacija i sjećanje, krivnja i determinizam.

"Ovo je dokaz da, u seksu, partneri nikada nisu sami čak i ako se zatvore u tijesnu sobu, budući da ne postoji seks bez govora o seksu! Horvat čini za psihoanalizu ono što su stari uvodi u marksizam učinili za dijalektički i historijski materijalizam: on dovodi Lacana širokim masama radnika, seljaka i iskrenoj inteligenciji. Ova je knjiga potrebna kao svjež kruh!" (Slavoj Žižek)

 

Izdavač: Naklada Ljevak

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
19.10.2009. 00:01:00
Novi komentar
nužno
nužno