« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
21. 01. 2009

Knjiga dana: Salman Rushdie: Klaun Shalimar

Kliknite i povećajte sliku
Kliknite i povećajte sliku
Više o

komedija

,

amerika

,

roman

,

Salman Rushid

,

Azija

,

knjiga dana

,

Klaun Shalimar

,

politička napetica

,

mržnja kultura

,

Europa

,

realizam

"Klaun Shalimar" je i politička napetica i burleskna komedija u kojoj se miješaju narodna predaja i fantastika, pop kultura i čarobni realizam. Premda tako izmiješanih žanrova i stilova, to je roman o ljubavi, časti i osveti. No na prvome mjestu kroz sve izbija pitanje: zašto na svijetu ima mržnje? A riječ je, prije svega, o mržnji između raznih kultura. Što pretvara jedan raj suživota izmiješanih kultura preko noći u pakao? Rushdie prati taj razorni proces na primjeru Kašmira muslimama i hindusa, no on bi se mogao naći bilo gdje, pa i na našim prostorima ne tako davno.

"Rushdiev 'Klaun Shalimar' tako spaja tri kontinenta: Ameriku, Aziju, Europu. Priča putuje svijetom: Hollywood, Pariz, London, New York, New Delhi... I dotiče se baš svega. Indijsko-pakistanskog spora oko Kašmira. Francusko-njemačkog spora oko Alzasa. Holokausta. Vjerskih sukoba. Indijske kuhinje. Hollywoodskih tračeva. De Gaullea. Bugattija. Kašmirskog cvijeća... I naravno, televizije. Uglavnom, raznih povijesno-političko-kulturoloških čuda Rushdieva literarnog cirkusa.

Rushdie je ozbiljni je literarni radnik. Homeinijeva strelica možda ga je pretvorila u savršenu medijsku metu. Međutim, Rushdie je i nadalje ostao veliki književni šljaker. 'Klaun Shalimar' još je jedan spomenik tom grandioznom rintanju u beskrajnoj bjelini Worda.

Naravno, to povlači pitanje viškova i popustljivosti prema literarnoj vrućici, kako u stilskoj kićenosti tako i u multitematskoj grandomaniji. No u konačnici, takvo pitanje je deplasirano. Rushdiev literarni genij je jednostavno takav: on istodobno sjedi na tri stolice i tu nema pomoći." ( iz kritike Dragana Juraka )

Izdavač: Izvori

opširnije: Moderna vremena Info


 

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
21.01.2009. 12:04:25
Novi komentar
nužno
nužno