« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
7. 4. 2009.

Knjiga dana: Ray Kluun: Došla žena doktoru

Osobno proživljena drama autora i njegove od raka dojke prerano umrle supruge.

Više o

rak dojke

,

knjiga dana

,

Ray Kluun

,

Došla žena doktoru

Roman je nastao na podlozi životne tragedije autora Raymonda van de Klunderta (1964.) čija je žena u dobi od 36 godina umrla od raka dojke. Nakon toga Klundert sa svojom kćerkom (3) odlazi u Australiju gdje piše svoj prvi roman "Došla žena doktoru".

Klundert je trenutno najprodavaniji nizozemski autor. Sa svojim prvijencom već punih godinu i pol nalazi se na nizozemskoj bestseler listi, a preko pola milijuna prodanih primjeraka u Nizozemskoj, kao i prijevodi na 26 jezika rezultirali su i otkupom prava i za film.

Stijn i Carmen. Muškarac koji voli živjeti. Žena koja ne želi umrijeti. Bili su mladi, lijepi i bogati. U naponu života, a onda im se dogodila najstrašnija noćna mora. Rak. Odjednom iz raja dospiju u pakao. To je otprilike ono o čemu Kluun piše u svom romanu čija je okosnica osobno proživljena drama autora i njegove prerano umrle supruge, a tu je tešku obiteljsku tragediju vrlo spretno upleo u priču romana koji je i dirljiv i potresan, ali i šokantan i provokativan.

Specifičnost Klundertovog pripovijedanja jest humor kojim se vješto bori protiv patetike, te na taj način pomaže čitatelju da lakše prebrodi sve a samo ne veselu temu. Naime, Klundert stvara urbanu amsterdamsku priču o životu i smrti, o ljubavi i varanju, o moći i nemoći. Između ostalog, razotkriva različita stanja bolesti kod žena ali i kod muškaraca i pokazuje svu ranjivost modernog čovjeka bez obzira što su mu na raspolaganju novac i najsuvremenija tehnologija.

Prevela Romana Perečinec

Izdavač: Hena com

Opširnije: Moderna vremena info 

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
07.04.2009. 10:56:52
Novi komentar
nužno
nužno