« Knjiga
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
12. 2. 2010.

Knjiga dana - Jure Kaštelan: Svjetiljka od zemlje

Antologijske pjesme klasika hrvatskog pjesništva

Više o

moderna vremena info

,

poezija

,

knjiga dana

,

Jure Kaštelan

U knjizi Jure Kaštelana "Svjetiljka od zemlje" uvršten je niz antologijskih pjesama, klasični "San u kamenu", tajnovito "Jezero na Zelengori", zanosni "Konjanik", potresni "Tifusari", testamentna pjesma "Iz NIŠTANI, pozdrav", koju je iz bolesničke postelje diktirao kćeri Ladi Kaštelan.

U ovoj knjizi prvi put je objavljujena pjesma "Nebeski konji" pronađena u pjesnikovoj ostavštini, tiskanoj samo u nekadašnjem Vjesniku u srijedu. Moderni klasik, pjesnik refleksivnih dometa, u svojem je djelu lucidno sjedinio klasičnu tradiciju i suvremenu pjesničku misao, "poeta doctus" u punom smislu te riječi, kao prozni i dramski pisac uvijek ostaje pjesnik.

Proza "Čudo svetog Arnira" čvrsto je utemeljena uz piščev zavičaj, "Noć u Podgori", posljednji Kaštelanov tekst, ujedno je poglavlje nenapisane autobiografije.

Uz uvrštenu dramu "Pijesak i pjena" posvećenu supruzi Nadi Subotić, predstavljeni su i eseji o hrvatskim piscima i slikarima: Mažuraniću, Kranjčeviću, Matošu, A. B. Sirnicu, I. G. Kovačiću, Tadijanoviću, Ujeviću, Krleži, Cesariću, Glihi, Murtiću i Kaštelančiću.

 

Izdavač: Mozaik knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
12.02.2010. 10:25:49
Novi komentar
nužno
nužno