« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
7. 1. 2009.

Knjiga dana: Grupa autora: Horor priče za laku noć

Velikani svjetske književnosti u lakšoj ali strašnijoj formi

Fotografija vijesti
Više o

knjiga dana

,

Horror priče za laku noć

Vladajuće je mišljenje o hororu kao žanru je da se radi o trivijalnoj literaturi, zabavi za određeni dio čitateljske populacije koja svoje čitateljsko uzbuđenje nalazi u mističnom i nestvarnom, dajući mu prednost upravo zbog "lakoće" njegova teksta nad onime što nudi "ozbiljna" literatura.

Zaboravlja se pri tom kako tematika koja određuje taj žanr nije okovana samo njime te da su za njim posezali i mnogi velikani pera, pa tako na stranicama ove antologije susrećemo stoga imena poput Wellsa, Balzaca, E. Nesbit, Doyllea koji su svoju slavu stekli u nekim posve drugačijim spisateljskim vodama. Jednako tako velikani horora današnjice poput Barkera, Kinga, Koontza, Strauba, Rice, Campbella, Bradburyja, te svakako Poea i Lovecrafta smjelo stavljaju svoje "ja" na stranice povijesti žanra.

Ova antologija kratki je ulomak onog "dobrog" što svijet horora nudi, priče koje će zainteresirati čak i okorjelog čitatelja koji odbija primiti u ruke ono što većinsko mišljenje odbija svrstati u vrhunsko štivo.

Uz navedena imena tu su i Bierce, Long, Masterton, P. Z. Brite, Jerome, Rush, Blackwood, Lugosi, Stoker, La Fannu, Leiber, M. Shelly, Rymer, Simmons, kao i domaće uzdanice Viktoria Faust, Zoran Janjanin i Danilo Brozović.

Prevele: Vida Trojak, Milena Benini i Rebeka Toth

Izdavač: Zagrebačka naklada

Moderna vremena Info

 

 

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
07.01.2009. 12:08:57
Novi komentar
nužno
nužno