« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
6. 1. 2009.

Knjiga dana: Doris Lessing: Zlatna bilježnica

Feminističko promišljanje problema pozicije žene

Fotografija vijesti
Više o

Doris Lessing

,

knjiga dana

,

Zlatna bilježnica

U iznimno bogatom opusu Doris Lessing roman "Zlatna bilježnica" zauzima posebno mjesto. To djelo složene narativne strukture, koje tematizira društvenu poziciju intelektualke i umjetnice u nastojanju da realizira autentičnu egzistenciju, prepoznato je već šezdesetih godina kao knjiga iznimno važna u feminističkom promišljanju problema pozicije ženskog subjekta.

Služeći se u velikoj mjeri autobiografskom građom, autorica govori o ženskim sudbinama koje se bitno razlikuju od obzora očekivanja koji se u to vrijeme nameće kao obvezatan za ženske likove. Ona govori o emancipiranim ženama, intelektualkama, koje vlastitu realizaciju ne vide isključivo u emocionalnim odnosima s muškarcima i unutar obitelji; one se same probijaju kroz život baveći se vlastitim umjetničkim i kreativnim karijerama, intenzivno su uronjene i u svijet politike.

"Zlatna bilježnica" nesumnjivo je ponajviše pridonijela književnom ugledu Doris Lessing, koji joj je naposljetku osigurao Nobelovu nagradu za književnost 2007. godine.     

Preveo Mate Maras

Profil International

Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
06.01.2009. 12:43:47
Novi komentar
nužno
nužno