« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
5. 5. 2009.

Knjiga dana - Grupa autora: 100 najvećih katedrala na svijetu

Najvažnija djela kršćanske arhitekture na pet kontinenata

Više o

arhitektura

,

knjiga dana

,

100 najvećih katedrala na svijetu

,

prvostolnica

,

katedrala

Tko može reći koja katedrala zaslužuje više štovanja? Da li je jezičac na vagi vještina onih koji su gradili gotičke katedrale naspram umješnost romaničkih klesara? Što se više cijeni: tehničko savršenstvo očito u golemim renesansnim kupolama ili raskoš barokne arhitekture? Jesu li dugotrajni simboli religijskog klasicizma značajniji od neočekivanog osjećaja atmosfere na koju se nailazi u crkvama 20. stoljeća, u kojima su suvremeni arhitekti prešli granice tehnički mogućega i, radeći to, postali vizionari? Nema konačnog odgovora na ova pitanja, stoga je izbor neizbježno nešto subjektivno.

Riječ "katedrala", ili prvostolnica, tehnički govoreći, označava crkvu u kojoj je sjedište biskupa. Međutim, danas se često koristi slobodnije i ukazuje na crkvu prema njezinoj važnosti. Da bi se izrazila suvremena uporaba, riječ «katedrala» u ovoj monografiji koristi se u širem smislu njezina značenja.Ova knjiga obuhvaća fotografije i povijesne priče 100 najljepših katedrala, a priređivači su se trudili uključiti najpoznatije crkve iz svih epoha. Vodili su ih prvenstveno tradicionalni kriteriji što su ih postavili povjesničari.

Međutim, ove izuzetne crkve više su od očitih primjera umjetničke veličanstvenosti; one simboliziraju osjećaj ljudi za nacionalni identitet, zbog kojega je crkva postala duhovna utvrda suprotstavljanja svjetovnoj vlasti.

Potičući u čitatelja svojevrsnu "kulturu putovanja" ova bogato ilustrirana monografija velikog formata upoznaje čitatelje s najljepšim katedralama svijeta, od Praga do Bogote, a početak putovanja je naravno u Rimu, središtu katoličkog kršćanstva. Preko pet kontinenata nižu se najvažnija djela kršćanske arhitekture stare 1500 godina, poput u gotičkom stilu izgrađene stolne crkve u Yorku, manastirskog kompleksa u Rili, crkve San Vitale u Ravenni i dr.

Osim umjetničke ljepote (koja je dočarana kvalitetnim  fotografijama u boji), knjiga donosi i jezgrovite informacije o povijesti svake pojedine katedrale, njihovim specifičnostima, te kako uopće doći do njih, te u koje ih je vrijeme moguće posjetiti.

Dobra priprema za neka buduća putovanja.

Prevela Rajna Maršanić-Jovanović

Izdavač: Leo commerce

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
05.05.2009. 11:07:14
Novi komentar
nužno
nužno