« Knjiga
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
4. 5. 2009.

Knjiga dana - Eckhart Tolle: Govor tišine

O dimenziji unutarnje dubine koja je ujedno i mir.

Više o

Eckhart Tolle: Govor tišine

,

knjiga dana

"Istinski duhovni učitelj nema što podučavati u uobičajenom smislu riječi, nema ništa što bi vam mogao dati ili dodati, kao što su nove informacije, uvjerenja ili pravila ponašanja. Jedina funkcija takvog učitelja jest u tome što vam treba pomoći da otklonite ono što vas razdvaja od istine o tome tko vi već jeste i što već znate u dubini svojeg bića. Uloga duhovnog učitelja je u tome da vam razotkrije i pokaže onu dimenziju unutarnje dubine koja je ujedno i mir."

Suština Tolleovog učenja je vrlo jednostavna - ako se spojimo sa svojom unutarnjom tišinom, moći ćemo postojati onkraj naših prezaposlenih umova i spojiti se sa svojim izvorom, čistim postojanjem; moći ćemo doista biti prisutni u sadašnjem trenutku! Već sa svojim ranijim knjigama "Moć sadašnjeg trenutka" i "Nova Zemlja", Tolle je dotaknuo milijune ljudi širom svijeta, objašnjavajući jednako duboko kao i jednostavno kako postići trajan mir.

"Ako duhovnom učitelju - ili ovoj knjizi - pristupite u potrazi za poticajnim idejama, teorijama, uvjerenjima ili intelektualnim raspravama, razočarat ćete se. Drugim riječima, ako tražite hranu za razmišljanje, nećete je pronaći, a uz to ćete propustiti samu bit učenja, bit ove knjige; koja se ne skriva u riječima, nego u vama samima. Dobro je prisjetiti se toga i to osjetiti dok čitate.

Riječi su tek puki znakovi pokraj puta. Ono na što ukazuju ne može se pronaći u carstvu misli, nego u dimenziji vaše nutrine koja je dublja i beskonačno prostranija od misli. Jedna od karakteristika te dimenzije jest i živahan, životan mir, zato kad god osjetite da se tijekom čitanja u vama budi unutarnji mir, znajte da knjiga radi svoj posao i ispunjava svoju ulogu vašeg učitelja: podsjeća vas na to tko jeste i ukazuje vam na put koji vodi vašem domu".

Za razliku od brojnih novokomponiranih duhovnih tehnika koje nude instant-rješenja, Tolle poziva na temeljit i predan odnos prema sebi ističući kako mi kao najbogatija bića ovog svemira zaslužujemo vrhunski život. Na žalost, u praksi taj "vrhunski život" prečesto izostaje, pa je tim više potrebno potruditi se tj. zaslužiti ga... a Tolleove knjige u tome mogu pomoći.

Prevela Radha Rojc-Belčec

Izdavač: V.B.Z.

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
04.05.2009. 07:13:50
Novi komentar
nužno
nužno