« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
18. 5. 2010.

Knjiga dana - Đuro Vilović: Picukare

Dosad neobjavljeni roman kontroverznog hrvatskog pisca

Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

Eurythmics

,

mostovi sjeverne Trešnjevke

Dosad neobjavljeni roman kontroverznog hrvatskog pisca minuloga stoljeća Đure Vilovića kronika je zbivanja u podbiokovskom selu Banje u drugoj polovici 30-ih godina i istodobno slojevita studija mentaliteta pojedinaca i kolektivne svijesti.

Nekad dominantni Vilovićev homo eroticus, u ovom romanu postaje pretežno homo politicus: s mnogo zanimljivih zapažanja i često jetkih komentara opisuje kako se na dalmatinsko selo reflektiraju socijalne i nacionalne napetosti i dramatična politička previranja u Kraljevini Jugoslaviji, pa i krupna zbivanja koja se valjaju Europom.

Govor - ponekad podrugljiv, ponekad prožet dubokom ironijom - o "seljačkom pitanju", o ulozi Crkve, o hrvatskim nacionalnim težnjama za samostalnošću, o zakulisnim igrama oko političkih izbora i brutalnosti žandara, neprestano zapravo otkriva čas pritajenu čas javnu sukobljenost najaktivnijih ideologija uoči samog rata: od integralnog jugoslavenstva, preko velikosrpstva do hrvatskog nacionalizma.

Roman "Picukare" vrlo je kompleksna tvorba, koja pisca Vilovića potvrđuje kao jednog od najistaknutijih hrvatskih prozaika tridesetih godina 20. st.

(Strahimir Primorac)

 

Izdavač: V.B.Z.

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
18.05.2010. 11:07:27
Novi komentar
nužno
nužno