« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
23. 10. 2009.

Knjiga dana - Aleksandar Flaker: Ruska avangarda 2

Književnost i slikarstvo - autori, pojmovi, djela

Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

Aleksandar Flaker

,

Ruska avangarda

Nastavak kultne knjige koja se afirmirala u svjetskim razmjerima, čuvene Flakerove "Ruske avangarde" objavljene 1984. godine.

Povod izdanju ove knjige postalo je objavljivanje knjige istoga autora na ruskom jeziku pod naslovom "Živopisnaja literatura i literaturnaja živopis" (Slikar­ska književnost i književno slikarstvo). Knjiga je objavljena u Moskvi u nakladi "Tri kvadrata", 2008, a uredila ju je Natalija Zlydneva, suradnica Instituta za slavis­tiku Ruske akademije znanosti.

 

"Kako je knjiga izazvala zanimanje u Rusiji i u nas, autor je na poticaj kolega Velimira Viskovića u Zagrebu i Gojka Tešića u Beogradu odlučio prirediti izdanje takve knjige na hrvatskom jeziku, ali po sadržaju različite od ruskog izdanja, pa se ona ne razlikuje samo po naslovu od ruskoga predloška.

Pretežno se sastoji od tekstova koji su već poznati obaviještenu čitatelju iz hrvat­skih i srpskih časopisa i zbornika, ali je jedan dio autor morao prevesti s ruskoga jezika jer su samo na tom jeziku bili pristupačni. Ova je knjiga znatno obogaćena probranim likovnim prilozima koji u njoj prate autorov tekst, a nešto dulje legende ne informiraju samo o autoru i naslovu slike te aktualnom vlasništvu, nego i po­vezuju slike s autorovim tekstom."

A. F.

 

Izdavač: Profil International

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
23.10.2009. 11:35:16
Novi komentar
nužno
nužno