« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
6. 11. 2009.

Knjiga dana - A. J. Wood (ur.): Charles Darwin i njegova pustolovina

Uvod u istraživački svijet prirodoslovlja

Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

Charles Darwin

,

prirodoslovlje

Charles Darwin, najpoznatiji prirodoslovac i otac teorije evolucije, na svom je legendarnom putovanju istraživačkim brodom Beagle otkrio mnoge biljke i životinje i upoznao razne ljude, a ova knjiga prati njegov dnevnik te donosi izvatke iz njega, dijelove pisama i kasnijih djela, podatke o suradnicima i važnim osobama u njegovom životu koje su utjecale na njega i njegov rad.

Uz mnoštvo crteža, slika, zemljovida i fotografija zanimljivo i maštovito nas uvodi u istraživački svijet prirodoslovlja.

 

***
Godine 1836. Charles Darwin je svoje ideje o promjenjivosti vrsta objavio je u djelu "Bilješke o transmutaciji vrsta" (Notebooks on the Transmutation of Species). Darwin se u svome stajalištu o razvijanju organizama još više učvrstio nakon što je pročitao "Esej o principima stanovništva" (An Essay on the Principle of Population) iz 1798. godine, djelo britanskog ekonomiste Thomasa Roberta Malthusa, čije je argumente primijenio na životinje i biljke i 1838. godine načinio nacrt teorije evolucije putem prirodne selekcija.

Naredna dva desetljeća radio je na ovoj teoriji i još nekim prirodno-povijesnim projektima Darwin je svoju teoriju prvi puta objavio 1858. godine u novinama, istovremeno kada je to učinio i Alfred Russel Wallace, mladi prirodoslovac koji je nezavisno od Darwina došao do istog zaključka.

Darwinova teorija je u cjelosti objavljenja 1859. godine pod naslovom "Postanak vrsta" (The Origin of Species). Knjiga koju su nazvali knjigom koja je šokirala svijet, prodala se u potpunosti već prvi dan te je naknadno tiskano još šest izdanja (Darwin ju je pripremao pune 22 godine).

( *** preuzeto iz članka o C. Darwinu s hrvatske Wikipedije )

 

 

Preveo Nebojša Buđanovac

Izdavač: Planetopija

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
06.11.2009. 10:18:23
Novi komentar
nužno
nužno