« Život
objavljeno prije 5 mjeseci i 15 dana
EH, DA...

Klincima su mobiteli sve... a rade im probleme

Među predtinejdžerima koji provode previše vremena za ekranima pametnih telefona ili kompjutora uočeni su veći izgledi za razvoj opsesivno kompulzivnog poremećaja

Ne dajte im mobitele!
Ne dajte im mobitele! (Arhiva)
Više o

djeca

,

predtinejdžemi

,

OKP

,

opsesivno-kompulzivni poremećaj

Djeca i ekrani... priča koja se stalno ponavlja, a mi i dalje radimo iste pogreške u njihovom razvoju. Naime, šanse da se u ovoj dobnoj skupini razvije OKP u dvogodišnjem razdoblju porasle su za 13 posto za svaki sat igranja videoigrica i za 11 posto za svaki sat gledanja videa, rezultati su nove studije koju su proveli istraživači sa sveučilišta UC San Francisco (UCSF), a objavili su ih u stručnome časopisu Journal of Adolescent Health. 

Glavni autor studije upozorio je roditelje da previše vremena provedenog pred ekranima može vrlo štetno utjecati na mentalni razvoj djece u predtinejdžerskoj dobi.

"Djeca koja provode previše vremena igrajući videoigrice kažu da s vremenom osjećaju potrebu da nastave s takvim igrama te da ne uspijevaju prestati unatoč svojim nastojanjima", rekao je dr. Jason Nagata, pedijatar i asistent na UCSF-u.

"Intruzivne, neželjene misli o sadržaju videoigara kod neke se djece mogu razviti u opsesije ili kompulzije, a neprestano gledanje videosadržaja predtinejdžere potiče na kompulzivno praćenje sličnog sadržaja. Takvo ponašanje obično pogoršavaju algoritmi i reklame", dodao je.

Opsesivno-kompulzivni poremećaj spada u skupinu anksioznih poremećaja, a karakterizira ga pojava opsesivnih misli i kompulzivnih radnji. Osobe koje pate od ovog poremećaja shvaćaju iracionalnost svojih postupaka i doživljavaju ih neugodnima, ali ih ne uspijevaju spriječiti. Zbog toga mogu patiti svi životni aspekti (posao, škola, međuljudski odnosi), a mnoge aktivnosti mogu postati limitirane. 

Američki su istraživači pitali 9204 predtinejdžera u dobi od devet do 10 godina koliko vremena provode na različitim platformama. Prosjek je iznosio 3.9 sati dnevno i pritom je bila isključena upotreba ekrana u obrazovne svrhe. Dvije godine kasnije kod 4.4 posto predtinejdžera otkriven je novonastali OKP.

Pokazalo se da su videoigre i streaming videa povezani s većim rizikom od razvoja OKP-a. Slanje poruka, videochat i društveni mediji nisu bili pojedinačno povezani s OKP-om, no to je možda zato što ih predtinejdžeri uključeni u istraživanje nisu često koristili, rekli su istraživači, dodavši da se rezultati mogu razlikovati u slučaju starijih tinejdžera.

Dr. Nagata i njegovi kolege su otkrili da se vrijeme koje su adolescenti provodili pred ekranima 2021. godine, u vrijeme pandemije, udvostručilo.

"Premda vrijeme provedeno pred ekranom može imati nekih prednosti, osobito kada su posrijedi obrazovanje i povećana socijalizacija, roditelji bi trebali biti svjesni mogućih rizika, posebno za mentalno zdravlje djeteta. Članovi obitelji mogli bi se dogovoriti o korištenju internetskih sadržaja ili medija tako da se prije spavanja oni izostave", Nagatin je prijedlog. 

Istraživanje je objavljeno u trenutku kada su objavljeni i rezultati odvojene studije kojom se roditelji upozoravaju da sasvim maloj djeci dugoročno mogu nanijeti više štete nego koristi ako im često daju pametne telefone da ih umire. Rezultati su objavljeni u časopisu JAMA Pediatrics, a studijom je obuhvaćeno 422 roditelja i 422 djece u dobi od tri do pet godina u razdoblju od kolovoza 2018. do siječnja 2020.

14.12.2022. 15:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.12.2022. 18:11
    djeca postaju opsjednuta s 5 to nije dobro
Novi komentar
nužno
nužno