« Komentari
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
MOLIM?

Klauški ponizio Jadranku Kosor?

Osim prvih sto dana, prva hrvatska premijerka dobila je i novi vid zaštite, od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Više o

Jadranka Kosor

,

Gordana Lukač - Koritnik

,

pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

,

Index.hr

,

Tomislav Klauški

U Hrvatskoj, kao i u svakoj razvijenoj zemlji, postoje javni pravobranitelji koji se brinu za dignitet skupina koje se smatraju zanemarenima. Naime, kod nas je ravnopravnost spolova (hvala Bogu, zakonodavcu ili nekom kompetentnijem) zagarantirana zakonom, a najnovija je verzija datirana s 15. srpnjem 2008.

„Zloglasni" Index je, ponovno, „napravio nešto loše" - dozvolio je svom kolumnistu da oplete po premijerki, osobi koja je na svoje mjesto zasjela odlukom bivšeg premijera Ive Sanadera. Njega se sjećate svi, to je onaj sijedi lik koji je godinama vikao „Idemo dalje", a onda umakao glavom bez obzira kad je shvatio da ništa od onoga što je dijelio na stotinama tisuća „garantnih kartica" ne može  ispuniti.

Taj i takav lik je, odlazeći sa svoje dužnosti bez ikakvog obrazloženja, carski odredio svoju nasljednicu na tronu Banskih dvora, na užas i zgražanje dotadašnjih najbližih suradnika. Osobu koju je do tada koristio na radnom mjestu zapisničarke delegirao je na mjesto s najviše utjecaja na hrvatskoj političkoj sceni, ostavivši joj veselu zadaću objašnjavanja da su novci bačeni kroz prozor i da svi trebaju platiti ono što je njih par zapilo.

I tako je kolumnist Indexa reagirao na istupe prve dame hrvatske politike koja je svoje „uspjehe" pokušala sakriti iza svog spola ... Stvarno grozno. Otkud mu pravo da kritizira osobu koja suzama pokušava prikriti svoj (ne)rad? Kako se dotični lik drznuo pomisliti, a kamoli napisati, nešto poput „je li Kosor snažna političarka koja se može uhvatiti u koštac s krizom i kompetentno voditi Vladu ili je ona ipak najobičnija plačip... oprostite Suzana?". Grijeh Klauškog je, prema pravobraniteljici, što se drznuo tako nešto napisati o osobi nježnijeg spola?!

Iskreno, ne znamo ... nismo ga pitali. No, kako je dotična gospođa prvo zatražila zaštitu od predsjednika Sabora (barba Luke), a onda je dobila i od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, možemo zaključiti kako smo osim ličkih međeda, čovječjih ribica, macaklina i velebitske degenije dobili još jednu zaštićenu vrstu, a to su političarke koje ne ispunjavaju obećanja.

Jer, slijedeći jednostavnu logiku, muški političari mogu lupetati što ih volja, a kad ih netko napadne zbog toga ne smiju pustiti niti suzu, nego „muški" otrpjeti kanonadu „jugonostalgičara, orjunaša, stoke sitnog zuba" i ostale antihrvatske klike (čitaj: ekipe s Indexa i sličnih portala) i nastaviti raditi gluposti prema vlastitom nahođenju. Pravobranitelja za svoja prava, tako i tako, nemaju.

No, ako ste došli na svoje mjesto preko veze, na koje vas nitko nije izabrao nego ste ga nasljedili od prethodnika, a igrom slučaja ste žensko, ne brinite - zaštita stiže sa svih strana. U moru hrvatskih pravobranitelja jedino ne možemo pronaći onoga/onu koji/koja bi štitio/la narod od odabira/terora nesposobne vlasti ....

Ovo je bio komentar, a slijedi priopćenje za javnost pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Gordane Lukač Koritnik:

Dana 17.3.2010. na portalu Index.hr objavljen je tekst kolumniste Tomislava Klauškog pod naslovom "Oporba uvrijedila Kosor: Je li ona snažni lider ili obična cvilidreta" u kojem se osvrnuo na aktualni sat u Hrvatskom saboru 17.3.2010. u kojem je premijerka odgovarala na pitanja saborskih zastupnika/ca. 

U tekstu se između ostalog navodi: "Pokazala je kako očekuje poštedu i zahvalnost. Očekuje da se odnose prema njoj kao prema ženi. Da joj tepaju i recitiraju, posjednu je pred kamin i zaljubljeno gledaju. Nazovu ujutro i navečer. Daruju cvijeće. Možda i broš. Komplimentiraju.", povezujući tako sudjelovanje premijerke na aktualnom satu u Hrvatskom saboru sa njezinim spolom te koristeći se uvredljivim stereotipima uvredljivo prikazao i sve žene. U tekstu je također navedeno: "Više nije jasno je li Kosor snažna političarka koja se može uhvatiti u koštac s krizom i kompetentno voditi Vladu ili je ona ipak najobičnija plačip... oprostite Suzana" što u svakom pogledu predstavlja uvredljivo, ponižavajuće i omalovažavajuće prikazivanje žene u medijima, što je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o ravnopravnosti spolova (čl. 16.st.2.). 

Ponovno upozoravam da su mediji dužni poštivati nacionalne i međunarodne zakone i propise koji reguliraju njihovu obvezu promicanja vrijednosti ravnopravnosti spolova i uklanjanja stereotipa, seksizma i uvredljivih i ponižavajućih načina prezentacije žena i muškaraca u medijskim sadržajima, bez obzira na njihov društveni status (Zakon o ravnopravnosti spolova, NN 82/08, čl. 16.; Zakon o medijima NN 59/04, čl. 3. st. 4; Putokazi ka ravnopravnosti žena i muškaraca 2006-2010, Europske komisije, preporuke (2003)3 i (2002)5 Odbora ministara Vijeća Europe  državama članicama itd.).

Također, ponovno podsjećam da je Parlamentarna skupština Vijeća Europe pozvala zemlje članice da se bore protiv svih oblika seksizma u medijima u kojima su žene još uvijek "opisivane ili predstavljane kao slabe, ranjive, ovisne", te da ojačaju ulogu medija u promociji ravnopravnosti spolova, da kroz medijske kodekse ponašanja zabrane seksističku praksu i predodžbe te promoviraju uređivačku politiku koja obuhvaća i rodnu dimenziju.

Smatram da je ovaj tekst u navedenim dijelovima u suprotnosti sa svim propisima i politikama koje je donio Hrvatski sabor, a koje se odnose na uklanjanje seksizama iz medijskih sadržaja. 

Zabrinjavajuće je da javnost, pa tako i medije, jako brine nedovoljna provedba svih drugih zakona, a nimalo onih koji se odnose na medijske sadržaje.

Pozivam Hrvatsko novinarsko društvo da na isti način kao što je to učinilo u svojem priopćenju od 10.3.2010. godine kada je upozorilo, iz drugih razloga, na  pisanje dnevnika 24 sata i ukazalo na gotovo svakodnevna gruba kršenja novinarske profesionalne etike, postupa i u slučajevima kada se ta kršenja odnose na seksizme u medijskim sadržajima.

Time ne bi doveli u pitanje prava novinara/ki da ocjenjuju bilo čije postupke i javne istupe, već bi samo upozoravali na njihovu dužnost da se drže profesionalne etike, osim, naravno, ako ne smatraju da se ona ne odnosi na seksističku praksu.

Piše: Metronom
18.03.2010. 15:42:36
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    18.03.2010. 16:42
    Jedina stvar koja mi je potpuno nejasna je to što se cjelokupni puk, bio sitno ili krupnozub, još uvijek čudi i zgraža kada politika pokaže svoje pravo lice...
    Čemu to ljudi? Niste bili tu zadnjih 20-ak godina? Spavali ste dok su vas krali? Nije vam poznat pojam 'kulta ličnosti'? Ignorantni ste? Apatični? Što je pobogu?
    Svi bi samo sjedili na guzičicama i brojali pare koje u neoliberalnoj kvazidemokraciji rastu kao korov, dok se za sve skupa brinu dobri i plemeniti ljudi na vlasti koje usmjeravaju još plemenitiji kolumnisti i komentatori koje pak plaćaju birokrati nadljudske inteligencije razvijene na medijskom žutilu...
    Pa koje vi to droge konzumirate ako vjerujete, a očito vjerujete, u takve bajke???
  2. avatar
    18.03.2010. 16:46
    Ah da, zaboravih nadodati, nije tuka od premijerke plačipička, ona je glupača koja vas dobro guzi upravo zato što ste vi plačipičke!
    Ili imate neko drugo opravdanje za situaciju u kojoj se cjelokupni puk 'rvacki nalazi?
  3. avatar
    Kladionicar
    24.10.2010. 11:38
    ova jaca je od početka ništa dobro
Novi komentar
nužno
nužno