« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
NOVA NAGRADA ZA MIR

Kina umjesto Nobela dodjeljuje Konfucija

Poznat je i prvi dobitnik "Konfučijeve nagrade za mir": bivši tajvanski potpredsjednik Lien Chan

Konfucije
Konfucije (Getty Images)
Više o

Nobelova nagrada

,

Konfucije

,

Liu Xiaobo

,

Konfučijeva nagrada za mir

Kina će svoju novu nagradu, "Konfučijevu nagradu za mir" dodijeliti samo dan uoči dodjele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liuu Xiaobou u Oslu, javljaju svjetske agencije. Nazvana po slavnom kineskom filozofu, nova je nagrada osmišljena da "interpretira gledišta kineskoga naroda o miru", kaže se u priopćenju odbora za nagrade.

Poznat je i prvi dobitnik: bivši tajvanski potpredsjednik Lien Chan koji je, "sagradio most mira između domovine i Tajvana". Nagrada će mu biti dodijeljena u Pekingu. Glasnogovornica Liena Chana u Taipeiu nije komentirala tu nagradu jer je za nju saznala u razgovoru s novinarom.

Među nominiranima su dvojica dobitnika Nobelove nagrade za mir, bivši predsjednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela i pakistanski vođa Mahmud Abas, osnivač Microsofta Bill Gates, bivši predsjednik SAD-a Jimmy Carter te kineski pjesnik Qiao Damo.

Dobitnik Nobelove nagrade Liu Xiaobo u kineskom je zatvoru, na odsluženju 11-godišnje kazne zbog traženja političkih reforma te komunističke zemlje. Peking se ljuti na odluku Nobelova odbor i ne dopušta Liuu ni članovima njegove obitelji da odu na svečanost u Oslo. Supruga je završila u kućnom pritvoru.

Bio je nominiran i 20-godišnji Panchen Lama, druga osoba po važnosti u tibetanskome budizmu. Panchen Lamu izabrao je službeni Peking koji tako umanjuje važnost Dalaj Lame, duhovnoga vođe priznatog na Zapadu.

Lien Chen će dobiti 100.000 juana odnosno 15.000 dolara, a organizator dodjele kaže kako je uvođenje te nagrade "neka vrsta mirovnog odgovora na ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir".

U Kini su uoči svečanosti dodjele Nobelove nagrade za mir počela uhićenja disidenata, a čak su i članovi obitelji malo poznatih disidenata dobili zabranu odlaska iz zemlje.

U Unutrašnjoj Mongoliji, kineskoj pokrajini na sjeveru zemlje policija je pritvorila suprugu Hade, jednog od najmanje poznatih političkih zatvorenika s najdužim zatvorskim stažem, koji je trebao biti pušten u petak. Hadin sin Uiles morao je prekinuti veze s roditeljima, a obećan mu je "dobar posao, krasna kuća pa čak i zgodna cura ako pristane", piše newyorški informativni centar za zaštitu ljudskih prava u Unutrašnjoj Mongoliji.

Prošli tjedan kineska policija poznatom umjetniku Aiju Weiweiju nije dopustila da odleti u Južnu Koreju uz obrazloženje da ugrožava državnu sigurnost, a on je taj potez odmah doveo u vezu s dodjelom Nobelove nagrade za mir i opisao ga "doista glupim".(hina/metro-portal)

08.12.2010. 12:10:54
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Social Networks
    08.12.2010. 13:01
    Za mene su kinezi uvek bili poseban narod, a evo i po ovome to pokazuju :)
  2. avatar
    enime
    08.12.2010. 15:01
    Da su poseban narod koji naj mnogoljudniju zemlju vodi putem mira, ekonomskog razvoja br.1 u svjetu i koji za razliku od takozvanih "demokratskih" zapadnih zemalja ne bogati na racun ratova i pljacki tako koloniziraju zemlje, nemoralne svjetske trgovine posebno prodajom oruzja. "BRIC" organizacije vojno-politici i ekonomski savez za balans u svjetu.
Novi komentar
nužno
nužno