objavljeno 08.12.2010. 12:10:54
NOVA NAGRADA ZA MIR

Kina umjesto Nobela dodjeljuje Konfucija

Poznat je i prvi dobitnik "Konfučijeve nagrade za mir": bivši tajvanski potpredsjednik Lien Chan

Konfucije
Konfucije (Getty Images)

Kina će svoju novu nagradu, "Konfučijevu nagradu za mir" dodijeliti samo dan uoči dodjele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liuu Xiaobou u Oslu, javljaju svjetske agencije. Nazvana po slavnom kineskom filozofu, nova je nagrada osmišljena da "interpretira gledišta kineskoga naroda o miru", kaže se u priopćenju odbora za nagrade.

Poznat je i prvi dobitnik: bivši tajvanski potpredsjednik Lien Chan koji je, "sagradio most mira između domovine i Tajvana". Nagrada će mu biti dodijeljena u Pekingu. Glasnogovornica Liena Chana u Taipeiu nije komentirala tu nagradu jer je za nju saznala u razgovoru s novinarom.

Među nominiranima su dvojica dobitnika Nobelove nagrade za mir, bivši predsjednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela i pakistanski vođa Mahmud Abas, osnivač Microsofta Bill Gates, bivši predsjednik SAD-a Jimmy Carter te kineski pjesnik Qiao Damo.

Dobitnik Nobelove nagrade Liu Xiaobo u kineskom je zatvoru, na odsluženju 11-godišnje kazne zbog traženja političkih reforma te komunističke zemlje. Peking se ljuti na odluku Nobelova odbor i ne dopušta Liuu ni članovima njegove obitelji da odu na svečanost u Oslo. Supruga je završila u kućnom pritvoru.

Bio je nominiran i 20-godišnji Panchen Lama, druga osoba po važnosti u tibetanskome budizmu. Panchen Lamu izabrao je službeni Peking koji tako umanjuje važnost Dalaj Lame, duhovnoga vođe priznatog na Zapadu.

Lien Chen će dobiti 100.000 juana odnosno 15.000 dolara, a organizator dodjele kaže kako je uvođenje te nagrade "neka vrsta mirovnog odgovora na ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir".

U Kini su uoči svečanosti dodjele Nobelove nagrade za mir počela uhićenja disidenata, a čak su i članovi obitelji malo poznatih disidenata dobili zabranu odlaska iz zemlje.

U Unutrašnjoj Mongoliji, kineskoj pokrajini na sjeveru zemlje policija je pritvorila suprugu Hade, jednog od najmanje poznatih političkih zatvorenika s najdužim zatvorskim stažem, koji je trebao biti pušten u petak. Hadin sin Uiles morao je prekinuti veze s roditeljima, a obećan mu je "dobar posao, krasna kuća pa čak i zgodna cura ako pristane", piše newyorški informativni centar za zaštitu ljudskih prava u Unutrašnjoj Mongoliji.

Prošli tjedan kineska policija poznatom umjetniku Aiju Weiweiju nije dopustila da odleti u Južnu Koreju uz obrazloženje da ugrožava državnu sigurnost, a on je taj potez odmah doveo u vezu s dodjelom Nobelove nagrade za mir i opisao ga "doista glupim".(hina/metro-portal)

08.12.2010. 12:10:54
http://m.metro-portal.hr/kina-umjesto-nobela-dodjeljuje-konfucija/52375/