« Znanost
objavljeno prije 11 mjeseci i 19 dana
ZNANOST

Kina saznala svašta o Mjesecu

Prvi uzorci stijena s Mjeseca doneseni na Zemlju nakon duljeg vremena pokazuju da je Mjesec bio vulkanski aktivan kasnije nego što se do sada mislilo, objavili su u utorak kineski znanstvenici.

Mjesec je imao burnu prošlost...
Mjesec je imao burnu prošlost... (Arhiva)
Više o

Kina

,

Mjesec

,

kamenje s Mjeseca

Kineska svemirska letjelica prošle je godine donijela mjesečevo kamenje i tlo na Zemlju - prva misija čovječanstva u četiri desetljeća radi prikupljanja uzoraka s Mjeseca i prekretnica u rastućem svemirskom programu Pekinga.

Uzorci su uključivali bazalt - oblik ohlađene lave - stare 2,03 milijardi godina, otkrili su znanstvenici, pomjerajući  bliže današnjici do sada poznato vrijeme vulkanske aktivnosti na Mjesecu za čak 900 milijuna godina.

Analiza uzoraka "otkriva da se Mjesečeva unutrašnjost još razvijala prije otprilike dvije milijarde godina", navodi se u priopćenju Kineske akademije znanosti (CAS).

Raniji uzorci s  Mjeseca koje su donijele američke i sovjetske misije imali su znakove Mjesečeve aktivnosti do prije 2,8 milijardi godina, ali su ostavili prazninu u znanjima znanstvenika o novijoj povijesti Zemljina prirodnog satelita jer su pokupljeni sa starijih dijelova Mjesečeve površine.

"Sveukupno su ti rezultati iznimno uzbudljivi, pružajući nevjerojatne znanostvene prilike i rezultate o razumijevanju mjesečeva stvaranja i evolucije tijekom vremena", rekla je Audrey Bouvier, profesorica planetologije na njemačkom sveučilištu u Bayreuthu, u video poruci na konferenciji za novinare u Pekingu u utorak.

Najnovija otkrića, objavljena u tri rada u časopisu Nature u utorak, otvaraju nova pitanja za znanstvenike koji pokušavaju odgonetnuti povijest Mjeseca.

"Kako je Mjesec izdržao vulkansku aktivnost toliko dugo? Mjesec je prirodno mali i trebao bi brzo raspršiti toplinu, ili se tako misli", rekao je novinarima znanstvenik CAS -a Li Xianhua, jedan od autora studija.

Uzorci koje je dinio Chang'e 5 označili su veliki korak za kineski svemirski program koji je poslao rover na Mars i spustio još jedan brod na drugu stranu Mjeseca.

Zemlja, koja se utrkuje da sustigne SAD i Rusiju, poslala je u subotu tri astronauta na svoju novu svemirsku postaju, koja bi trebala postati operativna do 2022. godine.

 

21.10.2021. 10:31:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.10.2021. 11:34
    kinezi ce i na mjesec ici
Novi komentar
nužno
nužno