« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BIJELA KUĆA

Kina pristala na pregovore o novim sankcijama Iranu

Predsjednik misli da smo uspjeli ujediniti međunarodnu zajednicu i izvršiti pritisak na Iran, poručeno je iz ureda Baracka Obame

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Kina

,

Ujedinjeni narodi

,

iranski nuklearni program

,

Iran sankcije

Bijela Kuća je u četvrtak pozdravila pristanak Kine da u UN-u pregovara o mogućim sankcijama Iranu zbog njegovog nuklearnog programa i ocijenila je tu odluku jako važnom etapom.

"To je jako važna etapa", rekao je glasnogovornik Baracka Obame, Bill Burton u Air Force Oneu kojim je predsjednik letio, nakon što je američka veleposlanica u UN-u Susan Rice objavila tu vijest.

Kina je pristala na ozbiljne pregovore u New Yorku s drugim članovima Šestorice, rekla je Rice u srijedu.

Kina kao jedina među šest zemalja (Njemačka, Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) koje sumnjiče Iran da želi nabaviti nuklearno oružje, nije sklona novim sankcijama UN-a režimu Teherana.

"Predsjednik misli da smo uspjeli ujediniti međunarodnu zajednicu i izvršiti pritisak na Iran", rekao je Burton.

Tijekom tog leta Burton je rekao da su SAD zadovoljne zbog dolaska kineskog predsjednika Hu Jintaoa na samit o nuklearnoj sigurnosti sredinom travnja u Washingtonu i ocijenio da to dokazuje da dvije zemlje mogu raditi zajedno unatoč neslaganjima.

"Sretni smo što Kina sudjeluje u tom događaju" 12. i 13. travnja u Washingtonu", zaključio je Burton. (hina/metro-portal)

02.04.2010. 00:33:34
Novi komentar
nužno
nužno