« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
WASHINGTON

Daimleru potvrđena kazna od 185 milijuna dolara

Sudac je na temelju nagodbe izrekao kako je podružnica ETF za podmićivanje u Hrvatskoj dužna isplatiti 29,120.000 dolara u roku od 10 mjeseci

(Getty Images)
Više o

SAD

,

mito

,

Daimler AG

,

sudska nagodba

Njemački automobilski div Daimler AG u četvrtak je, na temelju sporazuma o priznanju krivnje s tužiteljstvom, pred saveznim sudom u Washingtonu kažnjen na isplatu 185 milijuna dolara (oko 138 milijuna eura) zbog podmićivanja vladinih dužnosnika u 22 zemlje, uključujući i Hrvatsku, kod dobijanja poslova.

Damler AG je od 2004. bio pod kaznenom i civilnom istragom američkih vlasti, zbog kršenja američkog Zakona o inozemnoj korupcijskoj praksi.

"Sud prihvaća nagodbu. Smatram da je to pravično rješenje", rekao je sudac Okružnog suda u Washingtonu, Richard Leon nakon dvosatne rasprave u kojoj su razmotreni svi elementi nagodbe i u glavnim crtama izneseni nalazi tužiteljstva, čiju je točnost izrijekom potvrđivao predstavnik Daimlera, Gero Hermann.

Prema postignutoj nagodbi, Hermann je "uz odobrenje uprave" priznao krivnju u ime dvije podružnice Daimlera - "Daimler Rusija", za podmićivanje ruskih dužnosnika s oko tri milijuna eura i "Daimler Export and trade finance GmbH" (ETF), za podmićivanje dužnosnika hrvatske vlade od 2002. do siječnja 2008. godine s oko 4,7 milijuna eura, vezano uz ugovor iz 2003. o nabavi 210 vatrogasnih kamiona za MUP Hrvatske, vrijedan 85 milijuna eura.

"Sud je utvrdio da su obje podružnice dobrovoljno ušle u nagodbu i da su svjesne najviše propisane kazne", rekao je sudac Leon, pitajući Hermanna priznaje li krivnju.

"Da, časni sude", odgovorio je predstavnik Daimlera.

Sudac je na temelju nagodbe izrekao i presudu i to da je podružnica Daimler Rusija dužna isplatiti 27,260.000 dolara novčane kazne i odštete, a podružnica ETF za podmićivanje u Hrvatskoj 29,120.000 dolara u roku od 10 dana od izricanja presude.

Prema dokumentima suda, isplate za hrvatske vladine dužnosnike išle su preko tvrtke IM Metal iz Ozlja u visini od oko 3,02 milijuna eura, te preko američkih tvrtki Biotop i MRC, iz Delawarea i Wyominga, u visini od 1,673.349 eura.

Daimler ukupno treba isplatiti 93,6 milijuna dolara novčane kazne za kaznenu istragu ministartva pravosuđa i 91,4 milijuna odštete za civilnu istragu Komisije za burze i vrijednosnice (SEC), u roku od 10 dana.

Tvrtka-majka Daimler AG, postigla je s ministarstvom pravosuđa sporazum o prekidu istrage na dvije godine, i o trogodišnjem neovisnom nadzoru nad njezinim sustavom interne kontrole i antikorupcijskim programima, koji će provoditi bivši direktor FBI, Louis Freeh.

Sudac Leon zatražio je da Freeh svakih šest mjeseci izvještava sud o poštivanju sporazuma.

Glasnogovornik Daimler AG-a za Sjevernu Ameriku, Han Tjan, nakon saslušanja je dao kratku izjavu za novinare u kojoj je istakao da je "Daimler jako zadovoljan nagodbom koju je postigao s američkim vlastima".

Na pitanje Hine koji je rang hrvatskih vladinih dužnosnika bio uključen u primanje mita od Daimlera, odbio je odgovoriti, upućujući na dokumente suda.

U dokumentima suda se navodi samo općenita odrednica "hrvatski vladini dužnosnici", bez ranga ili imena. (hina/metro-portal)

02.04.2010. 00:48:32
Novi komentar
nužno
nužno