« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ANKETA

Crkvene poruke za europske kršćane i dalje su suvremene

Većina ispitanih smatra kako su prioriteti crkve u 21. stoljeću rad na miru u svijetu i borba protiv siromaštva

(Shutterstock)
Više o

kršćanstvo

,

Crkva

Blizu dvije trećine europskih kršćana smatra da su vrijednosti i poruke crkve i dalje suvremeni, prema anketi koja bi u petak trebala biti objavljena u francuskom katoličkom dnevnom listu La Croix.

Anketu je prošlog mjeseca proveo Institut Ifop među kršćanima Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Velike Britanije.

Ukupno 61 posto ispitanih smatra da su vrijednosti kršćanstva i dalje aktualne, ali su rezultati različiti od zemlje do zemlje. Tog je mišljenja 70 posto Talijana i 69 posto Britanaca, ali samo 51 posto Francuza.

Sve su religije jednako vrijedne, drži 51 posto europskih kršćana. To je najraširenije stajalište u Francuskoj (62 posto), a najmanje je zastupljeno među Britancima (34 posto).

Kršćani i crkva ne znaju dobro komunicirati s mladim generacijama drži 69 ispitanih. Tog je mišljenja 80 posto Francuza i samo 37 posto Talijana.

U pogledu prioriteta crkve u XXI. stoljeću, 44 posto ispitanih je odgovorilo da "treba raditi na miru u svijetu", 41 posto da se treba "boriti protiv siromaštva kod kuće", 30 posto da se treba "zalagati za pravdu" i 20 posto da treba "širiti poruku crkve". (hina/metro-portal)

01.04.2010. 23:18:10
Novi komentar
nužno
nužno