« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
STVARNO?

Keto dijeta - uspjeh ovisi o spolu?

Kad govorimo o mršavljenju, keto prehrana je učinkovitija kod muškaraca i starijih žena, nego kod žena u reproduktivnoj dobi

Zanimljiv utjecaj na učinkovitost dijete
Zanimljiv utjecaj na učinkovitost dijete (Arhiva)
Više o

mršavljenje

,

keto dijeta

Keto dijeta već je godinama na vrhu najpopularnijih dijeta na svijetu, što bi trebalo značiti da je i prilično učinkovita... no, kako spolovi reagiraju na nju?

Zanimljivo pitanje zaintrigiralo je znanstvenike sa Sveučilišta Iowa koji su istraživanjem došli do zanimljivog odgovora - kad govorimo o mršavljenju, keto prehrana je učinkovitija kod muškaraca i starijih žena, nego kod žena u reproduktivnoj dobi, a pronađen je i razlog - estrogen.

Znanstvenici su keto dijetu testirali na miševima, odnosno mišicama. Jednoj skupini mišica odstranili su jajnike, a potom su mišice s jajnicima, mišice bez njih i miševe podvrgnuli 15-tjednoj keto prehrani.

Pokazalo se da su miševi i mišice bez jajnika, odnosno bez estrogena puno brže mršavjele i imale stabilnu razinu šećera u krvi. 

"Ovo otkriće pokazalo nam je da u žena u menopauzi keto dijeta bolje funkcionira, nego kod mlađih žena", poručuje znanstvenica Jesse Cochran.  

S obzirom da je ovo istraživanje provedeno na životinjama, potrebno ga je provesti na ljudma kako bismo dobili jasnije rezultate.

Keto dijeta je prvotno bila bila zamišljena kao prehrana za osobe koje boluju od epilepsije, no danas se najviše koristi kao način mršavljenja i držanja pod kontrolom dijabetesa tipa 2.

U najkraćim crtama keto dijeta podrazumijeva izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane kako bi tijelo došlo u stanje ketoze, odnosno energiju crpilo iz masti. 

26.03.2019. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno