« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
STVARNO?

Keto dijeta je loša za zdravlje?

Nije loše s vremena na vrijeme prebaciti se na keto režim, no za zdravlje je ipak najbolje jesti raznoliko, sezonsko, lokalno i umjereno

A da ipak odete na drugu dijetu?
A da ipak odete na drugu dijetu? (Arhiva)
Više o

keto dijeta

,

zdravlje

Keto dijeta u zadnje je vrijeme postala vrlo popularna, a rijetki glasovi protiv takvog načina prehrane bili su u pravilu ušutkivani.

No, najnovije istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Nature Metabolism, provedeno na miševima, pokazalo je da dugoročno prakticiranje keto prehrane loše utječe na zdravlje.

Kod miševa koji su na ovom režimu bili kraće vrijeme, zdravlje se poboljšalo, odnosno upale u organizmu su se smanjile, a metabolizam ubrzao. No, nakon nekoliko mjeseci na keto prehrani, stanje se promijenilo - miševi su postali pretili, metabolizam im se usporio, a upale u tijelu jako povisile. 

"Iako ovi rezultati studije mogu zvučati poražavajuće za ljude koji su na ketogenom režimu, otkriće da keto prehrana dugoročno šteti zdravlju, a poboljšava ga ako je kratkoročno prakticiramo, treba gledati u pozitivnom svjetlu - tko želi biti na dijeti zauvijek?", šaljivo će autor studije Vishwa Deep Dixit, profesor imunobiologije i komparativne medicine na Sveučilištu Yale, za portal Inverse.

Podsjetimo, ketogena prehrana bazira se na izbacivanju ugljikohidrata i povećanju unosa zdravih masnoća poput avokada, lososa, orašida, a sve kako bi se tijelo dovelo u stanje ketoze u kojem kao gorivo, odnosno izvor energije koristi masnoće, a ne šećere i ugljikohidrate.

I nije loše s vremena na vrijeme prebaciti se na keto režim, no za zdravlje je ipak najbolje jesti raznoliko, sezonsko, lokalno i umjereno. 

04.02.2020. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno