« Muškarci
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
NEPLIVAČI

Kemijska sredstva oduzimaju muškost

Neke kemikalije s kojima ste svakodnevno u doticaju djeluju poput ženskih hormona

Muška plodnost ugrožena je kemikalijama
Muška plodnost ugrožena je kemikalijama (Arhiva)
Više o

neplodnost

,

kemikalije

,

ženski hormoni

,

muškost

,

zdravi spermiji

,

feminizacija muškaraca

U okolišu zasićenom kemikalijama sve više muškaraca ima problema s plodnosti i genitalnim malformacijama, što opravdava pozive stanovništvu na oprez i mobilizaciju stručnjaka.

Brojne europske i američke studije pokazuju da se broj spermija prepolovio u zadnjih 50 godina, a raste broj oboljelih od raka testisa koji uglavnom pogađa mlađe muškarce, kao i učestalost genitalnih malformacija među dječacima.

Simpozij na temu "Kemijski okoliš, plodnost i razvoj djece" koji će se idućeg utorka održati u Parizu omogućit će razmjenu iskustava među europskim stručnjacima.

Na tom znanstvenom skupu glavna tema će biti ftalati i bisfenol A, tvari koje su sveprisutne u našoj svakodnevici i rabe se za omekšavanje plastike, a djeluju poput ženskih hormona pa ih stručnjaci smatraju "uzročnicima hormonskih poremećaja".

"Mehanizmi se razlikuju, ali je rezultat isti: feminizacija", rekao je Bernard Jegou, predsjednik stručnog vijeća Francuskog instituta za zdravlje i za medicinsko istraživanje (INSERM).

Do danas su, kaže, samo zemlje na sjeveru provele istraživanja koja su pokazala siguran pad broja spermija u velikim gradovima, s velikim odstupanjima prema pojedinim područjima. 

12.05.2012. 17:25:00
Novi komentar
nužno
nužno