« Kazalište
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca

Kazališna 2020. – dvorane više prazne nego pune

Nikad izazovnija godina na kazališnim daskama s kojih su zauvijek sišla neka od najvećih imena hrvatskog glumišta.

Vrlo loša godina...
Vrlo loša godina... (Arhiva)
Više o

problemi

,

kazališta

Protekla je godina bila zahtjevna za sve, ali za kazališne umjetnike možda i ponajviše. Kazališne daske bile su više prazne nego pune, a glumci nikad gladniji nastupa.

Gledatelji malobrojni pod maskama u gotovo praznim redovima, no otvorio se i novi prozor u kazališni svijet, onaj virtualni.

Predug niz odlazaka velikana kazališne scene

Protekla će godina u analima svjetskog, pa i hrvatskog kazališta ostati zabilježena crnim slovima.

U 2020. s nevjericom smo bilježili niz vijesti o smrti velikana teatra: neponovljiva Vera Zima, jedan od najnagrađivanijih glumaca u povijesti, karizmatični Mustafa Nadarević, glumac koji je volio reći kako mu je osmijeh publike najveća nagrada Špiro Guberina, zatim glumac kojega ćemo uz brojne uloge pamtiti i po predstavi 'Stilske vježbe' u kojima je glumio više od 50 godina, nenadmašni Pero Kvrgić te čuveni redatelj Božidar Violić.

Preminuli su i Neda Arnerić, redatelj Igor Vuk Torbica, jedan od najkontroverznijih hrvatskih umjetnika Božidar Alić, diva splitskog kazališta Zoja Odak, te glumice Đurđa Ivezić i Hermina Pipinić.

Pandemija i potres: kazalištarci sele na internet i na otvoreno

2020. pamtit ćemo i po pandemiji, nezapamćenom zatvaranju kazališta, online predstavama, a zagrebačka je kazališta pogodio i potres. Nastradala je KomedijaGavella je i dalje beskućnik.

Ovogodišnje nagrade Hrvatskog glumišta za životno djelo dobili su redateljica Ivica Boban i operni pjevač Giorgio Surian.

Izostala je raskošna dodjela nagrada u HNK - dodijeljene su virtualno u TV prijenosu. Najbolji glumci su Jadranka Đokić i Pjer Meničanin. Najbolja predstava u cjelini je Hotel Zagorje, a najbolja redateljica Anica Tomić.

- U toj reminiscenciji direktnoga obraćanja i propitivanja same publike, gdje su oni sada, što oni misle o tomu, na koji način oni gledaju na hrvatsku danas, što oni smatraju da bi hrvatska trebala bili ili nije, zapravo gradimo taj svijet, poručila je Anica Tomić.

05.01.2021. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno