« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine
GOMILANJE KALORIJA

Kavu i čaj treba piti - bez šećera i dodataka

Sada kad se zbog panedmije manje krećemo, zaštitimo se od gomilanja kilograma zbog dodataka kavi i čaju

Kako vi pijete kavu?
Kako vi pijete kavu? (Arhiva)
Više o

kava

,

šećer

,

čaj

,

dodaci

Kava i čaj među najpopularnijim su napitcima u svijetu. Postoje različita mišljenja o kalorijskim vrijednostima kave i čaja, no američki stručnjaci kažu da su oba napitka gotovo beskalorična. Ali problem je u dodacima, najčešće mlijeku, šećeru, a često i šlagu. 

Dakle, kada se u kavu dodaju mlijeko ili šećer, ili još gore, oboje, kava postaje izrazito kalorično piće. Znanstvenici kažu da je tijekom studije koju su proveli, 68 posto kavopija i 33 posto 'čajopija' odgovorilo da te napitke piju uz kalorične dodatke

U usporedbi s onima koji kavu vole gorku i crnu, osobe koje su u napitak dodavale razne dodatke svakodnevno su u organizam unosile 69 kcal, objavili su znanstvenici u časopisu Public Health. 

A oni koji piju čaj s mlijekom ili šećerom svakodnevno konzumiraju 43 kcal više u usporedbi s onima koji ga piju bez dodataka. 

Iako se broj kalorija koje se na taj način unose u organizam ne čini velikim, postupno i sasvim neprimjetno može rezultirati povećanjem težine, upozorio je voditelj studije Ruopeng An, asistent na odjelu kineziologije sveučilišta Illinois. 

"Naše je istraživanje pokazalo da ljudi svakodnevno u organizam unose više kalorija nego što im je potrebno, a da toga nisu svjesni", kazao je An.  Tijekom istraživanja korišteni su podaci iz ranijih studija kojima je obuhvaćeno više od 13.000 kavopija i više od 6200 osoba koje su svakodnevno konzumirale čaj. Studija je obuhvatila razdoblje između 2001. i 2012. godine. 

Pokazalo se da većina kavopija u svoje tople napitke dodaje šećer, mlijeko, vrhnje, šlag... Ljubitelji čaja češće su dodavali šećer, med ili punomasno mlijeko. 

U oba slučaja većina kalorija dolazi iz šećera, potom iz mliječnih masti. Savjet znanstvenika i nutricionista je - pripazite što sve dodajete u kavu ili čaj. Ako te napitke nikako ne možete piti bez mlijeka i šećera, pijte manje kave ili čaja, primjerice jednu do dvije šalice dnevno.

30.04.2020. 19:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    30.04.2020. 21:41
    šta manje šecera stavim u čaj
  2. avatar
    Cranberry
    01.05.2020. 17:50
    Ja ništa u kavu, a u čaj med pusaaa
  3. avatar
    armando
    01.05.2020. 18:13
    ja maloo secera ne volim punio a ne mogu be haha
  4. avatar
    Christy Walton
    06.05.2020. 09:24
    Trebate li zajam? Jeste li tražili gdje dobiti zajam? Jeste li pokušavali dobiti bilo koju vrstu zajma? onda se prijavite sada u? (christywalton355@gmail.com ) ako želite dobiti zajam pristupačan. Zajam se ovdje nudi po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 2%. Kontaktirajte nas sada ako jeste zainteresiran.
  5. avatar
    Christy Walton
    06.05.2020. 09:25
    Trebate li zajam? Jeste li tražili gdje dobiti zajam? Jeste li pokušavali dobiti bilo koju vrstu zajma? onda se prijavite sada u? (christywalton355@gmail.com ) ako želite dobiti zajam pristupačan. Zajam se ovdje nudi po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 2%. Kontaktirajte nas sada ako jeste zainteresiran.@@
Novi komentar
nužno
nužno