« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
MA DA?

Kava je dobra za mozak - ako ste žena

Kava muškarcima ometa rad mozga, štoviše, otežava im pamćenje i oslabljuje sposobnost brzog donošenja odluka

Slobodno uživajte! ;)
Slobodno uživajte! ;) (Arhiva)
Više o

kava

,

muškarci

,

žena

Kava je užitak svima koji je piju, no istovremeno treba biti prilično pažljiv u nekim situacijama - naime, muški mozak ima nekih probema s kavom.

Naime, pijenje kave poboljšava rad ženskog, ali ne i muškog mozga. Uživanje u cappuccinu i srkanje espressa potiče ženske vijuge na bolje funkcioniranje ista ta pića muškarca na neki način unazađuju jer im oslabljuju sposobnost pamćenja i ometaju ih pri donošenju odluka.

Nije potrebna suhoparna statistika da bi vam bilo jasno koliko ljudi, konkretno u Hrvatskoj, pije kavu svakoga dana i kolike bi implikacije u tom kontekstu imale navedene tvrdnje.

Psihologinja Lindsay St. Claire sa Sveučilišta Bristol, koja je i vodila istraživanje na tu temu čiji su rezultati objavljeni u Časopisu za primijenjenu društvenu psihologiju (Journal of Applied Social Psychology), kaže da na većini sastanaka visoke razine - politika, vojska - odluke donosi muška populacija.

„Obzirom da je kofein najraširenija droga koja se konzumira, globalne implikacije bi mogle biti zapanjujuće", citira psihologinju Daily Mail.

Istraživači su htjeli saznati što se događa s tijelom nakon konzumiranja kave kad je osoba već izložena nekom obliku stresa, kao, na primje, ozbiljnom sastanku.

U istraživanju su sudjelovala 64 muškarca i žene koji su bili u stavljeni u istospolne parove. Muškarci su u testovima pamćenja bili znatno slabiji nakon konzumiranja kave.

Pored toga, u prosjeku im je trebalo i do 20 sekundi više da ispune zadatke od kontrolne skupine koja je pila kavu bez kofeina.

S druge strane, žene su sve zadatke obavljale i 100 sekundi prije muškaraca nakon što bi popile kavu.

16.01.2021. 12:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.01.2021. 17:31
    ma njima paše kava muskim ne
Novi komentar
nužno
nužno