« Glazba
objavljeno prije 1 godinu
OSVRT

Kandžijin veliki povratak na scenu

Kandžija je, s pratećim sastavom do nedavno poznatim pod nazivom Gole žene, napravio koncertnu atmosferu za pamćenje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Tin Marušić)
Više o

koncert

,

intervju

,

Kandžija

Stjepko Galović, poznatiji pod imenom Kandžija, održao je genijalan koncert u zagrebačkom Vintageu 26. 2. uz bend čuvarkuću koji su otvorili večer.

Kandžija je, s pratećim sastavom do nedavno poznatim pod nazivom Gole žene, napravio koncertnu atmosferu za pamćenje, a dvorana Vintage Industrial Bara bila je dupkom puna.

Sastav čuvarkuća projekt je Hrvoja Dešića (gitara, vokal) kojem su se pridružili i Igor Dešić (bas), Tin Ringsmuth (saksofon, klavijature, prateći vokal) te Šimun Padovan (bubnjevi, prateći vokal). Njihov indie-rock zvuk veoma je brzo privukao masu i pripremio teren za veliki Kandžijin povratak na pozornicu. Čuvarkuća je jedan od noviteta na hrvatskoj glazbenoj sceni koji će zasigurno steći mnoštvo obožavatelja u vrlo kratkom roku. Iako nisu žanrovski previše bliski Kandžiji i Golim ženama, dečki su odlično uveli publiku u ovaj glazbeni spektakl.

Kandžijin prateći sastav, nakon odlaska Toxare, čine Matej Huljev / Darko Kingić (gitara), Goran Pavlović / Funky G (bas), Filip Mesarić / Divlja Baranja (bubnjevi) i novopridruženi klavijaturist Vjeko. Ta je petorka dala sve od sebe, a publika s koncerta sigurno nije otišla ravnodušna. Vrlo kreativne gitarske dionice u kombinaciji s iznimno moćnom ritam sekcijom i klavijaturama koje nose hip-hop zvuk služe kao odlična podloga za Kandžijine bogate i stilski nenadmašne tekstove. Osim hitova kojima se referira na absurdne društveno-političke događaje, Kandžija je izveo i neke emotivnije pjesme koje su cijelom koncertu dale novu dimenziju, neuobičajenu za njegove nastupe. Sve u svemu, jasno je da je smo prisustvovali spektaklu kojeg smo dugo priželjkivali te će Kandžija uvijek biti jedan od prvih umjetnika kojeg ću svakome preporučiti.

Kandžija je i student dokumentarne režije pa možemo uskoro očekivati i jedan od njegovih uradaka na nekom festivalu. Osim u filmskom, Kandžija je aktivan i u kazališnom svijetu te je krajem prošle godine u Osijeku premijerno prikazana predstava "Majkemi" prema njegovu scenariju i režiji. O svemu tome smo porazgovarali i sa samim umjetnikom:

Održao si odličan koncert u VIB-u. Kako ti je ponovno bilo imati samostalni koncert u Zagrebu?

Odlično mi je bilo, mislim da započinjemo neko novo poglavlje i da je ovo neki mali početak.

Izveo si neke intimne pjesme poput "Ne brini se ništa", "Svemir", "Mali Mržnja" i "Pištolj" za zagrebačku publiku. Izvodiš li te pjesme često, s obzirom na njihovu tematiku, ili smo pristustvovali zaista rijetkom i osobnom trenutku?

Zapravo da, ne izvodimo ih često, ovo je jedan od par puta da smo ih izveli uopće, ali probat ćemo češće. Rijetko solo sviramo zadnje vrijeme, a često ako nije solo koncert onda nije ambijent za to, ali probati ćemo postaviti ton malo drukčije i vidjeti kako ljudi reagiraju. Sudeći po ovom koncertu, dosta dobro.

Kako se nosiš s činjenicom da te mnogi slove jednim od najboljih, ako ne i najboljim, reperom u Hrvatskoj?

Hvala na podršci i lijepim riječima, ali ne nosim se, ne razmišljam o tome, nego radim svoje i to je to.

Koji ti je najbolji ili najdraži koncert na kojem si nastupao?

Imam tri koji padaju napamet, Inmusic 2015., promocija Nema labavo i promocija Plafona koja je mnogima bila zadnji koncert prije pandemije. To su mi najdraži, a mislim da je i ovaj sad bio dobar. Mislim da smo bili sigurno najprofi dosad, manje nas je nego prije, nema toliko buke koja donosi zabavu naravno, ali smo čvršći nego ikad. Oni koji su nas i prije slušali, mislim da sad mogu čuti razliku.

Tekstovi su ti uvijek aktualni i utjelovljavaju tvoj komentar na društvena i ekonomska zbivanja u Hrvatskoj. Imaš li u planu izbaciti neki singl ili album uskoro?

Nemam još, ali krenuli smo nešto raditi, a kada će to biti spremno, to ne znam.

S obzirom da si upisao fakultet kraj vrlo uspješne glazbene karijere, kako kombiniraš svoje obaveze?

Jedva. Ne stignem baš puno toga, ali uspijevam nekako. Evo i na ovaj intervju odgovaram isto dosta kasno.

Imaš li neki novi projekt poput predstave "Majkemi" i hoće li ta predstava bit izvedena u Zagrebu?

Radim na par stvari, a saznati ćete kad budu spremne ćete. "Majkemi", prva predstva koju sam radio ponovno igra u Osijeku, a kako sam načuo uskoro će igrati i u Zagrebu.

Hoćeš li uskoro opet svirati u Zagrebu i okolici s obzirom da te publika ovdje zaista voli i cijeni?

Volio bih to stvarno, nadam se kada počnemo slagati novi album da ćemo ponoviti ovo, ali i sa novim stvarima da vidimo kako "dišu" među ljudima. 

Piše: Tin Marušić
12.04.2023. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno