« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
Irish Times

Kancerogeno ulje iz trafostanica otrovalo irsku svinjetinu

Za kontaminaciju dioksinom krivo odbačeno vrlo otrovno ulje koje se koristi u svakom transformatoru.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

kontaminacija svinjskog mesa

,

irska svinjetina

,

dioksin

,

kancerogeno ulje

,

transformatori

Odbačeno ulje korišteno u električnim transformatorima možda je uzrokovalo kontaminaciju dioksinom u životinjskoj hrani koja je rezultirala povlačenjem irskih proizvoda od svinjetine u mnogim zemljama, objavio je u srijedu Irish Times.

Početkom tjedna, više od 20 zemalja u svijetu povuklo je iz prodaje irsku svinjetinu nakon što 200 puta veća razina dioksina od dopuštene pronađena na nekim svinjogojskim farmama u toj zemlji.

Neodgovorno rukovanje

Irish Times, ne navodeći izvore, objavio je da je kontaminacija možda uzrokovana odbačenim uljem koje je trebalo biti uništeno ili uskladišteno.

Dužnosnici irskog ministarstva poljoprivrede nisu komentirali taj članak. Kriza je dodatno eskalirala u utorak kada su dužnosnici priopćili da je kontaminacija pronađena i na tri stočne farme.

Irska, koja se nalazi među pet najvećih svjetskih izvoznika proizvoda od govedine, odmah je priopćila da je razina kontaminacije u zahvaćenim životinjama bitno niža od one pronađene na svinjogojilištima.

Glavni irski veterinarski inspektor Paddy Rogan u srijedu će u Bruxellesu potvrditi kolegama iz Europske unije da je irska govedina sigurna i da se njome može normalno trgovati. (hina/metro-portal)

10.12.2008. 13:10:15
Novi komentar
nužno
nužno